Friday , April 26 2024

Experti FMI si CE vin azi la Bucuresti pentru a discuta bugetul pe 2015

Misiunea FMI la Bucuresti va fi condusa de Andrea Schaechter
Misiunea FMI la Bucuresti va fi condusa de Andrea Schaechter
O misiune comună de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015.
Misiunea va fi condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely, potrivit Agerpres.
Ministerul Finanţelor Publice preciza, la sfârşitul lunii noiembrie, că misiunea este una dedicată strict proiectului legii bugetului şi nu reprezintă o misiune de evaluare a angajamentelor pe care România şi le-a asumat în faţa FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat între partea română şi reprezentanţii creditorilor externi.
Ulterior discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice şi transmis Guvernului spre aprobare.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 26 noiembrie, că proiectul de buget pentru 2015 urmează să fie adoptat în şedinţa de Guvern din 10 decembrie şi a susţinut că se poate ajunge la un buget ‘echilibrat’ pentru anul viitor, având în vedere creşterea economică şi încasările bugetare.
Guvernul ar trebui să detalieze sursele de finanţare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale şi pentru majorarea pensiilor, promise de guvern înainte de alegeri.
Potrivit declaraţiilor membrilor guvernului, pensiile ar urma să crească cu 5% la 1 ianuarie 2015, iar indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap ar fi majorate cu 16%. Tot de la începutul anului viitor era programat ca salariul minim brut pe economie să ajungă la 975 lei, de la 900 lei în prezent. Şi alocaţiile pentru 500.000 de copii care provin din familii cu venituri reduse ar fi trebuit să fie dublate.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a mai declarat înainte de alegeri, printre altele că se vor purta discuţii cu instituţiile internaţionale, astfel încât de la 1 ianuarie 2015 să poată fi operată o creştere decentă a salarizării în sistemul bugetar.
Potrivit Comisiei Europene, guvernul ar trebui să găsească pentru 2015 o sumă de 10 miliarde de lei, doar pentru echilibrarea măsurii de reducere a CAS
Potrivit Mediafax, Guvernul va negocia cu experţii FMI şi CE, care sosesc marţi la Bucureşti, un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmând să fie utilizat exclusiv pentru armată şi co-finanţare, dar şi la acest nivel sunt necesare măsuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli, potrivit Mediafax.
Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor este de 1,4% din PIB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care România s-a angajat să îl atingă în 2015.
Potrivit mai multor surse, simulările realizate în acest moment la Ministerul Finanţelor Publice vizează reducerea cheltuielilor prin tăieri de la aproape toate ministerele, fiind greu de crezut că experţii FMI şi CE ar accepta o proiecţie de majorare a veniturilor dincolo de ajustarea liniară cu estimarea de creştere economică nominală.
Atât Consiliul Fiscal, cât şi experţi din Ministerul Finanţelor estimează că este nevoie de o ajustare de cel puţin 15 milliarde lei, iar dacă se elimină cheltuielile de apărare şi co-finanţare este vorba de o gaură de acoperit de minim 10 miliarde lei.
 

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …