Tuesday , April 23 2024

Europocalipsa: preşedintele PE crede ca România va fi mai bine pregătită decât alte state

O nouă criză economică ameninţă Europa, spun profeţiile sumbre ale experţilor. Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, are încredere în România. “Nu ştim adevăratul viitor al Europei. Peste o jumătate de an, peste un an, doi, s-ar putea să fie un pic mai rău. România va fi mai bine pregătită decât celelalte state membre, de ce? Pentru că voi veniţi după reforme grele”, a declarat acesta.
Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a susţinut, în cadrul întrevederii cu Emil Boc, joi seară, că, dacă în Europa va fi mai rău în următoarea perioadă, România va fi mai bine pregătită să facă faţă, datorită măsurilor pe care deja le-a luat, scrie NewsIn.
Preşedintele PE a remarcat avantajul României ca urmare a măsurilor de reducere a deficitului bugetar. “Nu ştim adevăratul viitor al Europei. Peste o jumătate de an, peste un an, doi, s-ar putea să fie un pic mai rău. România va fi mai bine pregătită decât celelalte state membre, de ce? Pentru că voi veniţi după reforme grele. Există o probabilitate destul de mare ca multe alte state membre, în curând, s-ar putea să fie forţate să treacă prin reforme similare, doar peste câteva luni sau un an, mai târziu. Deci veţi fi într-o poziţie avantajoasă”, a spus Buzek.
“Aşa cum vă puteţi aduce aminte, am vizitat România acum 15 luni, la începutul reformelor dificile, care au început la acel moment, şi cred că aţi luat deciziile corecte. Nu pot decât să sprijin absolut tot ce aţi făcut până acum (.) Cetăţenii României sunt de asemenea curajoşi, şi spun asta cu siguranţa faptului că nu e uşor să mergi şi să depăşeşti astfel de probleme. Trebuie să avem răbdare dacă vrem cu adevărat să supravieţuim şi să obţinem rezultate pozitive”, a mai spus preşedintele PE, adăugând că este posibil ca statele membre UE să fie forţate să treacă prin reforme similare.
Preşedintele Parlamentului European a arătat că şi Polonia a parcurs un drum al reformelor similar cu cel al României, iar rezultatele au apărut, în beneficiul cetăţenilor statului.
Inclusiv preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seară, invitat la B1, că recesiunea se apropie. “Sentimentul meu este, chiar dacă nimeni nu poate previziona, că 2012… există un risc major de revenire a recesiunii. Ori ce aş vrea eu să câştige Guvernul României? Să compenseze riscul de recesiune prin crearea de locuri de muncă. Adică să ne facă cât mai puţin dependenţi de împrumuturile externe, care au devenit tot mai scumpe datorită situaţiei economice globale. Nu datorită Guvernului României au devenit mai scumpe pentru românia, ci pentru toată Europa au devenit  mai scumpe decât acum un an. Dobânzile cresc datorită încrederii generale în guverne că pot rambursa banii”, a spus Traian Băsescu.
O nouă criză economică, care vizează mai ales Europa, este anunţată de din ce în ce mai des de experţi. Despre situaţia critică în care se află economia mondială au vorbit joi şi şefii instituţiilor financiare internaţionale. “Economia lumii a intrat într-o zonă periculoasă. În 2008, mulţi oameni au spus că nu au avut semne că începea recesiunea. Liderii lumii nu se mai pot agăţa de această scuză acum”, a spus preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.
Şefa FMI, Christine Lagarde, a cerut lumii întregi să facă front comun ca să contracareze riscul de recesiune din Statele Unite şi din Europa, avertizând că nimeni nu va fi scutit de efecte dacă aceste economii reintră în recesiune.
“Dacă revine recesiunea, aceasta va fi mai acută decât în 2008”. Sumbra previziune vine chiar de la economistul care a prezis criza financiară, Nouriel Roubini. “SUA, zona euro şi Marea Britanie sunt efectiv în recesiune. Iar cei care iau decizii rămân fără iepuri de scos din pălărie”, consideră Nouriel Roubini.
Veşti proaste au venit şi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a revizuit negativ prognoza de creştere economică referitoare la acest an pentru toate marile economii ale lumii şi se aşteaptă la un avans de 4% la nivel mondial, cu 0,3 puncte procentuale mai mic decât estimările precedente. În privinţa României, FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul umător.
Nu sunt primele laude străine la reformele autohtone. Anul acesta, Financial Times scria că măsurile dure de reducere a cheltuielilor în România au contribuit la revenirea economiei şi ar trebui să încurajeze speranţele că şi Grecia, stat mai bogat şi mai occidentalizat din Balcani, poate ieşi din capcana bugetară în câţiva ani. Medicamentul amar funcţionează pentru România, scria FT.
Unor greci nu le place să fie consideraţi “balcanici”, dar, în pofida gloriei din anitichitate şi a unei industrii turistice mai avansate, geografic şi istoric, Grecia este mai balcanică decât România, notează cotidianul.
România a înregistrat un deficit bugetar de 7,4% în 2009, când a avut nevoie de ajutor financiar, jumătate din deficitul, dezvăluit ulterior, în cazul Greciei. Economia României s-a contractat cu peste 7% în 2009, dar a ieşit în acest an din recesiune. Deficitul bugetar ar urma să ajungă anul următor la jumătate faţă de momentul de vârf. Măsurile adoptate au fost foarte nepopulare, dar salvarea poate fi întrevăzută, scrie FT.
“Poate Atena face la fel ca România?”, se întreabă jurnaliştii FT în rubrica de opinii a cotidianului britanic. România a avut două avantaje majore – o monedă care a putut fi depreciată şi o îndatorare redusă raportată la PIB. Pe de altă parte, Grecia beneficiază de teama că statul ar putea intra în incapacitate de plată şi primeşte, astfel, un pachet de ajutor financiar mult mai mare, comparativ cu dimensiunea economiei. (realitatea.net)

Vezi si

Prima reacție a lui Ciolacu după decizia Coaliției privind noii candidați la Primăria București: „De astăzi, bucureștenii chiar au ce alege! Succes, Gabi!”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut o primă reacție pe Facebook după decizia de a-l …