Monday , January 30 2023

Eurogrup refuză noi concesii pentru Grecia

merkel-tsipras

Eurogrupul nu este de acord cu organizarea unui referendum în Grecia. Preşedintele grupului statelor din zona euro a afirmat că, prin decizia de a face referendum, Atena închide uşa negocierilor. Ca urmare, Eurogrup nu va mai amâna termenul pentru plata tranșei de 1,6 miliarde de euro pe care Grecia trebuie să o plătească până la 30 iunie pentru a evita o intrare în incapacitate de plată.
Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a spus că refuzul Eurogrup de a prelungi planul de ajutor pentru Grecia riscă să aducă „un prejudiciu permanent” întregii zone euro.
El a explicat într-o conferință de presă că guvernul său nu are mandat să accepte planul de măsuri dorit de creditori, însă spune că nu ușa negocierilor din este închisă. Varoufakis s-a prevalat de rezultatul alegerilor care a adus, totuși, la putere Syriza. „Noi am fost aleși cu doar 36 la sută din voturi”, a spus Varoufakis, insistând că de aceea este nevoie de referendum. „Poporul trebuie să ne spună ce să facem”, a motivat el.
Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să prelungească programul de ajutor pentru Grecia, care are ca termen-limită data de 30 iunie. Atena ceruse această prelungire pentru a putea organiza referendumul convocat pentru 5 iulie, la care alegătorii ar urma să se pronunțe asupra măsurilor de austeritate cerute de creditorii Greciei.
Șeful Eurogrup,Jeroen Dijsselbloem, a anunțat că Atena ceruse o amânare de o lună, dar a subliniat că programul de asistență financiară al Greciei expiră la 30 iunie.
„Sunt surprins în mod neplăcut de hotărârea Guvernului grec care, aparent, a respins ultimele propuneri făcute de cele trei instituţii. Este o decizie nefericită pentru Grecia, pentru că au blocat astfel continuarea negocierilor, deşi eu vedeam această cale deschisă în continuare”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.
Grecii se tem de eşecul negocierilor şi îşi retrag economiile din bănci. Ei vor fi consultaţi printr-un referendum cu privire la acordul dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, iar votul ar urma să aibă loc pe 5 iulie.
„Cu puțin timp în urmă, am convocat o ședință de guvern în care am propus să ținem un referendum, astfel încât poporul elen să decidă în mod suveran. Propunerea a fost unanim acceptată. Mâine, Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară pentru a valida propunerea Consiliului de Miniștri de a organiza un referendum duminica viitoare, 5 iulie, cu întrebarea: acceptați sau respingeți planul creditorilor? L-am anunțat deja pe președintele Republicii despre decizia mea, dar i-am sunat și pe președintele Franței, pe cancelarul german și pe președintele Băncii Centrale Europene”, a declarat, vineri noaptea, premierul Alexis Tsipras.

Vezi si

Întâlnire a liderilor PNL la Vila Lac. Ciucă dă asigurări că rotația cu PSD se va face conform protocolului

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a dat asigurări colegilor săi, la întâlnirea de duminică de la …