Saturday , September 24 2022

Eugen Nicolaescu, suspiciuni de plagiat in teza de doctorat

Eugen-Nicolaescu

Teza de doctorat a fostului ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu prezinta suspiciuni de plagiat, intrucat acesta ar fi preluat fragmente din cartile altor economisti fara sa ii citeze corespunzator.
Lucrarea de doctorat a fostului ministru se afla la biblioteca Academiei de Stiinte Economice (ASE), atat in format electronic, cat si in varianta printata, iar junalistii de la Romania Libera au studiat teza si au identificat mai multe pasaje care nu ar respecta normele de citare.
Desi textul lucrarii este acelasi, atat in format electronic, cat si pe hartie, bibliografia este diferita. In varianta electronica exista o bibliografia selectiva la paginile 8-9, parte care nu se regaseste insa si in teza printata. De asemenea, in lucrarea pe hartie, autorii din care citeaza fostul ministru nu se regasesc la final.
Mai mult, ziaristii de la Romania Libera au constatat ca pasajul cu care incepe teza lui Nicolaescu, fara ghilimele sau note de subsol, se regaseste, intr-o forma aproape identica, in caretea autorului Jacques Renard, publicata in 2002 de Ministerul Finantelor Publice, printr-un proiect PHARE.
Alte paragrafe preluate de Nicolaescu fara sa respecte regulile de citare se regasesc in lucrarea “Auditul intern al institutiilor publice” a autorilor Marcel Ghita si Mihai Spranceana, publicata in 2006 la Editura Tribuna Economica. Demnitarul ar fi preluat patru fragmente din cartea respective fara sa respecte normele academice, potrivit analizei comparative a ziarului citat.
Mai mult decat atat, in anul in care Eugen Nicolaescu si-a sustinut teza de doctorat, mai exact in 2007, coordonatorul stiintic al acestuia, profesorul universitar Eugen Turlea, ii era si subaltern in Ministerul Sanatatii.
Turlea ocupa inca din 2005 functia de consilier personal al lui Eugen Nicolaescu pe probleme de asigurari de sanatate. In prezent, Eugen Turlea este directorul Departamentului de Contabilitate si Audit din cadrul Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune de la ASE.
Cum se apara Nicolaescu
Contactat de publicatia citata, Turlea a explicat ca in anul 2007 “erau alte reguli academice, nu ca acum”. “Inainte, daca autorii din care citai erau trecuti la sfarsitul tezei, la bibliografie, totul era acceptat. Nu se foloseau ghilimelele, asa cum se cere acum”, a spus acesta.
La randul sau, Eugen Nicolaescu a declarat ca normele academice pentru lucrarea de doctorat erau diferite in urma cu opt ani.
“Atunci Codul Deontologic ingaduia lipsa ghilimelelor, daca autorii erau trecuti fie la inceputul, fie la sfarsitul lucrarii. Am folosit nota de subsol. Ar trebui sa revad teza, a trecut foarte mult timp de atunci. Acum nu se mai accepta asa ceva, dar atunci nu era nici o problema”, s-a aparat fostul ministru.
Teoria referitoare la lipsa ghilimelelor a fost demontata insa de mediul academic in cazul scandalului de plagiat in care a fost implicat premierul Victor Ponta. Academicienii au sustinut ca acum sunt in vigoare aceleasi norme ale citarii ca in trecut.
ziare.com

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …

One comment

  1. Fonfu mareste grupa plagiatorilor . Ce rusine