Eschiva lui Orban. Parlamentul nu poate vota prelungirea stării de alertă. Guvernul a trimis scrisoare de informare, nu de incuviintare

reportersite
17 iunie 2020, 8:50

Parlamentul nu va mai vota prelungirea stării de alerta cu 30 de zile, decisă marți prin hotărâre de guvern.

Executivul a transmis doar o scrisoare de informare Parlamentului, nu și solicitare de încuviințare. Mai exact, este informat că starea de alertă se prelungește automat, după ce HG este publicată în Monitorul Oficial, fără să fie nevoie de votul senatorilor si deputaților.

Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a declarat pentru SpotMedia.ro că prelungirea stării de alertă nu trebuie votată, ci doar instituirea ei.

”Da (am transmis Parlamentului o scrisoare de informare – n.red.), este in conformitate cu Legea 55. Noi respectăm legea. Legea nu prevede cererea de încuviințare pentru prelungirea stării de alertă, este doar pentru instituirea stării de alertă și nu putem cere Parlamentului un vot, dacă legea nu dispune în acest fel”, a explicat Ionel Dancă.

La randul său, conducerea Camerei Deputaților și a Senatului a decis să transmită o scrisoare Guvernului, în care să ceară explicații cu privire prelungirea stării de alerta fără vot.

Purtătorul de cuvânt al Executivului spune că așteaptă scrisoarea Parlamentului, pentru a vedea ce solicitări are.

”Înteleg ca așa au decis, să ne solicite clarificări. Așteptăm scrisoarea și vedem ce solicitări de raspuns au formulat”, a subliniat Ionel Dancă.

reportersite