Tuesday , October 4 2022

Erdogan anunta referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunta ca ar putea convoca un alt referendum, de data aceasta privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Totodata, Erdogan a cerut guvernelor straine sa respecte rezultatul votului de duminica, prin care lui tocmai i-au fost incredintate puteri sporite.
erdogan1

“Turcia a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare”, a adaugat el, precizand ca tabara “da” a obtinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminica, la o diferenta de 1,3 milioane de voturi de tabara “nu”.
Intr-o conferinta de presa organizata la resedinta sa oficiala din Istanbul, el a subliniat ca referendumul a inchis usa istoriei lungi a Turciei de interventii militare in Guvern, relateaza Reuters.
“Turcia, pentru prima data in istorie, a decis, cu vointa Parlamentului si poporului sau, o schimbare atat de importanta”, a explicat el.
“Pentru prima data in istoria Republicii, schimbam sistemul nostru de guvernare prin politica civila. De aceea, este foarte important”, a adaugat presedintele.
“Acum vom lucra impreuna pentru a face cele mai importante schimbari in istoria Constitutiei tarii noastre dragi”, a mai spus el.
De asemenea, Erdogan le-a multumit alegatorilor din strainatate. “Am fost cu totii martori ai durerii pe care cetatenii nostri au fost nevoiti sa o resimta in strainatate pentru a putea avea dreptul sa voteze”, a afirmat el, referindu-se, probabil, la guvernele europene care nu au permis accesul ministrilor turci la mitinguri electorale.
Dupa discursul rostit in sala de presa, el a iesit la balconul resedintei sale oficiale pentru a se adresa multimii stranse, care a agitat drapele ale Turciei si a scandat sloganuri pro-Erdogan.
Seful statului a anuntat ca, in urma victoriei de duminica, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. “Daca (un proiect de lege aprobat de Parlament – n.r.) ajunge in fata mea, il voi aproba. Dar daca nu exista sustinere, atunci ce ar trebui sa facem? Atunci ar trebui sa organizam un nou referendum pentru acesta”, a afirmat Erdogan.
De asemenea, el le-a cerut guvernelor straine sa respecte rezultatul votului.
Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria in fata multimii de zeci de mii de sustinatori stransi in fata sediul AKP. El le-a multumit alegatorilor. “Juram sa profitam cat mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al natiunii noastre”, a spus Yildirim.
“Vom avea intotdeauna puncte de vedere diferite si solutii diferite, dar vom onora si pastra intotdeauna unitatea noastra. Aceasta este forta democratiei noastre”, a adaugat premierul, a carui functie va fi desfiintata in urma referendumului.
“Suntem o singura natiune, Turcia dand o noua pagina in istoria sa democratica”, a subliniat el.
“Oameni diferiti au aparat pozitii diferite in timpul campaniei, dar, in final, oamenii au votat ‘da’ si au pus capat discutiei (…) Acesta este cel mai bun raspuns pe care oamenii nostri puteau sa il dea gruparii teroriste din spatele tentativei josnice de lovitura de stat din 15 iulie si gruparilor straine care incearca sa ne distruga unitatea cu animozitatea lor”, a precizat seful Guvernului.
“Nu exista perdanti la acest referendum, numai un invingator: Turcia si poporul sau turc nobil”, a conchis el.
Coloane de masini claxonand, ai caror pasageri agitau drapele, au blocat principalul bulevard din capitala. Oamenii au sarbatorit astfel rezultatul votului.
Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99% din voturi, 51,34% dintre turci au votat pentru modificarea Constitutiei, iar 48,66% impotriva.
Partidele de opozitie CHP si HDP denunta nereguli la vot si contesta rezultatul.
Dupa referendum, cele 18 amendamente ale Constitutiei vor transforma Turcia dintr-o republica parlamentara intr-o republica prezidentiala. Modificarile includ, printre altele, abolirea functiei de premier. Astfel, presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.
Presedintele nu va mai fi nevoit sa ramana neutru, ci va putea sa isi mentina afilierea politica. In prezent, presedintele trebuie sa se retraga din partid dupa alegeri.
In plus, seful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecatori ai celei mai inalte instante judiciare din tara.
Modificarile vor intra in vigoare dupa alegerile generale din noiembrie 2019.
Astfel, referendumul a adus cea mai importanta schimbare politica de la declararea Republicii Turce, in 1923.
Hotararea de care a dat dovada Erdogan pentru a organiza si promova referendumul l-a facut sa intre in conflict cu o serie de tari europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau sa ia parte ministrii sai pentru a convinge alegatorii din strainatate.
ziare.com

Vezi si

Facturile la gaze și curent pe septembrie vor fi emise cu întârziere, iar oamenii ar putea fi puși să plătească consumul pe două-trei luni

Facturile la energie şi gaze vor veni cu întârziere, iar oamenii vor trebui să plătească …