Epidemie de gripa. Încă trei decese, numărul morţilor a ajuns la 57

reportersite
30/01/19 ora:2:03pm

Încă trei decese cauzate de gripă au fost confirmate, miercuri, de Institutul Naţional de Sănătate Publică. După aceste trei decese, numărul morţilor a ajuns la 57. În contextul înmulţirii cazurilor de gripă, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a confirmat că un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Mureş şi altul de 43 de ani din judeţul Argeş au decedat din cauza gripei. În ambele cazuri a fost confirmată prezenţa virusului gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Cei doi bărbaţi aveau conditii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi.

Ulterior, a mai fost anunțat decesul unei alte persoane tot din cauza gripei. Este vorba despre o femeie de 71 de ani, care a murit, miercuri dimineaţa, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu din cauza gripei, aceasta nefiind vaccinată antigripal şi suferind şi de alte afecţiuni.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în urma centralizării datelor privind cazurile de gripă din România, s-a constatat că s-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic si a fost declarata epidemie, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii.

Aceasta a vorbit despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a recomandat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unităţile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat a tratamentului cu antivirale la pacienții care se prezintă la spital și vaccinarea personalului medical.