Saturday , April 20 2024

Epidemie de gripa declarata in Romania

Miercuri, la ora 10.00, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat epidemie de gripa pe teritoriul Romaniei.

“S-a inregistrat a treia saptamana cu caracter epidemic”, a anuntat Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, a declarat epidemie de gripă în România în condiţiile în care Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că 54 de persoane au murit de gripă în acest sezon. “Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării. S-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic în România”, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în România, a anunţat ministrul Sănătăţii, care a precizat că au fost comandate 30.000 de doze de vaccin.

Ministrul a spus că majoritatea persoanelor erau cunoscute cu boli cornice, dar nu toate. Unele persoane, chiar tinere, s-au tratat acasă şi au ajuns la spital prea târziu.

Iata declaratiile ministrului Sanatatii:

„Deși aseară aveam o parte din datele pe care DSP le-a transmis inspectoratelor, aceastea nu au fost concludente pentru că nu toate spitalele anunțaseră toate cazurile de gripă diagnosticate clinic, astfel încât am refăcut raportul și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică.

Existând o succesine de cel puțin trei săptămâni epidemice se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud și cu focare locale și cazuri sporadice în celelalte zone.

De la începutul sezonului au fost 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât cel precendent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.

Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensitate diferită.
Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare.

Obiectul Ministerul Sănătății este reducerea numărului de cazuri severe și decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei. Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține și în luna februarie. Monitorizarea circulației virusului gripal s-a făcut din octomcrie și se va continua până în mai.

La nivelul Ministerului Sănătății, din cele 1.300.000 doze achiziționate pentru populația din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane până ieri.

Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând de mâine, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru. De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare.

Astfel, se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante.

Avem și recomandări pentru populație. Și acestea au fost transmise începând din 17 ianuarie. Gripă avem în fiecare an. Gripa evoluează în mod ciclic cu număr mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred că e cazul să ne panicăm. Trebuie doar să aplicăm măsurile pe care le am comunicat de la începutul sezonului gripal.”

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …