Thursday , April 25 2024

Emil Constantinescu şochează: Intelectualii, mai puţin benefici României decât politicienii

Fostul presedinte Emil Constantinescu
Fostul preşedinte al României atrage atenţia că intelectualii s-au retras nepermis în “turnul de fildeş”.
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, trimite un mesaj extrem de dur intelectualilor, luând în acelaşi timp, surprinzător, apărarea clasei politice. “În ultimii 20 de ani, politicienii din România, buni sau răi, din punctul meu de vedere, şi-au făcut treaba. Chiar şi cei mai răi pe care îi considerăm acum retrospectiv şi ei şi-au adus menirea de politicieni, în sensul că România este membră a Uniunii Europene, a NATO, are un sistem legislativ pus la punct, are legi, are o separare a puterilor în stat”, a declarat Emil Constantinescu, citat de Agerpres.
“Cei care însă nu au mai făcut nimic în România de astăzi sunt intelectualii. Intelectualii sunt cei care au renunţat să mai facă apel la demnitate, sunt cei care au renunţat să devină nuclee de dezvoltare şi promovare. De aceea România, astăzi, este fie peste normalitate, fie sub normalitate”, a continuat fostul preşedinte al României.
Emil Constantinescu a mai avut un atac dur la adresa intelectualilor, dar acuzaţiile sale s-au oprit atunci la aşa numiţii “intelectuali ai lui Băsescu”. Aceştia suferă de “fascinaţia bădăranului”, spunea Emil Constantinescu într-un interviu acordat cotidianului Gândul,  şi-au vândul libertatea pentru a obţine avantaje materiale. “Pot redescoperi aici elemente ale comportamentului unor elite intelectuale din prima parte a comunismului lui Gheorghiu Dej şi altele din ultima parte a comunismului ceauşist, care păreau dispărute pentru totdeauna”, mai spunea Emil Constantinescu.
Declaraţiile lui Emil Constantinescu vin într-o perioadă de agitaţie în lumea intelectualilor. Principalul partid de la putere, PDL, se pregăteşte să schimbe garda la conducerea formaţiunii politice, Elena Udrea anunţând că intelectualii Monica Macovei, Sever Voinescu, Traian Ungureanu, Teodor Baconschi şi Cristian Preda pot constitui o platformă care să contribuie la modernizarea statului. Şi Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea unei schimbări de “organigramă” la vârful PDL, dar în acelaşi timp în discursul public vorbea anul trecut despre necesitatea tinichigiilor în locul filosofilor: “Despre păpădie şi salată copiii pot citi şi pe Google Nu mai există şcoli care să pregătească mecanici şi tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forţă de muncă în România.Să facem ce ne trebuie, noi facem filozofi”.
Pe de altă parte, elitele sunt mai preocupate de ziua de mâine decât de viitorul României. Luna trecută, peste 100 de scriitori, jurnalişti, actori, regizori, oameni de muzică şi artişti plastici, printre aceştia numărându-se Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Victor Ioan Frunză, Maria Răducanu, Ion Barbu, Mike Godoroja, Bedros Horasangian, Simona Sora Constantinescu, Dan Silviu Boerescu şi Clara Vodă, au trimis autorităţilor o scrisoare deschisă în care protestau faţă de impozitarea drepturilor de autor.
Restructurările instituţiilor de cultură au făcut obiectul unui alt protest al intelectualilor , printre semnatari aflându-se de data aceasta  Nicolae Manolescu, Ion Caramitru sau Adrian Iorgulescu.
“Cred că fiecare trebuie să-şi facă treaba lui şi că intelectualii, în principiu, nu trebuie neapărat să devină miniştri sau să asume misiuni executive. Ei pot avea opinii, uneori foarte utile, pot avea o viziune, de care întotdeauna e nevoie, dar nu cred că trebuie să tindem spre un Guvern sau spre un Parlament ai cărui membri să fie Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Barbu Delavrancea ş.a.m.d., deşi avem în cultura română foarte multe cazuri de intelectuali umanişti care au făcut politică. E un mic viciu al intelectualului român ca, într-un moment sau altul al vieţii lui, să facă politică”, a comentat şi fostul consilier al lui Train Băsescu, Andrei Pleşu, într-un interviu acordat lui Mihnea Măruţă.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …