Thursday , May 30 2024

Emil Boc, pregatit de demisie

Premierul Emil Boc le-a transmis, luni, liderilor coaliţiei că ar dori să se retragă de la conducerea Guvernului. Intenţia de retragere vine după ce din interiorul PDL s-a cerut remanierea Executivului şi schimbarea premierului, dar şi în urma unei discuţii pe care Boc a avut-o azi-noapte cu şeful statului la Palatul Cotroceni.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, în şedinţa coaliţiei, care are loc la această oră la Palatul Victoria, premierul Emil Boc a anunţat că este gata să demisioneze.
În acest context, liderii coaliţiei discută şi despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate.
Pe de altă parte, de la 10.15, este convocată o şedinţă de Guvern de urgenţă. Oficial, tema şedinţei este legată de alocarea unor fonduri pentru energia termică din localitatea Horezu.
Subiectul fierbinte al zilei este însă remanierea Guvernului şi posibila demisie a premierului.
Azi-noapte, Emil Boc a fost convocat, împreună cu mai mulţi miniştri, la Cotroceni. Vizita nocturnă a avut loc după ce mai multe voci din PDL au cerut cu insistenţă o remaniere a Guvernului şi îndepărtarea lui Boc din fruntea Executivului.
În plus, convocarea lui Boc la Cotroceni a avut loc înainte ca preşedintele Traian Băsescu să aibă astăzi consultări cu partidele. Deşi, oficial, subiectul discuţiilor este cu totul altul, se aşteaptă o decizie legată de soarta Guvernului şi a premierului Emil Boc.
Duminică, surse din PDL declarau pentru Mediafax că cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi susţin inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului, generând o presiune pentru acest lucru.
Potrivit susrselor citate, o decizie în acest sens este aşteptată în curând.
De altfel, vicepreşedintele PDL Elena Udrea a afirmat că discuţiile din partid legate de situaţia guvernării şi Guvernului vor începe în următoarea perioadă urmând ca “decizia va fi în conformitate cu aşteptările oamenilor”. Udrea nu a exclus varianta demisiei lui Boc adăugând că poate fi găsit un premier care să conducă un guvern mai popular.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că, în eventualitatea unei remanieri guvernamentale, este posibilă chiar şi înlocuirea primului-ministru Emil Boc, informează agenţia NewsIn.
Preşedintele Traian Băsescu are programate, luni, consultări cu puterea şi opoziţia, despre tratatul european şi funcţionarea Parlamentului de la Bucureşti, în contextul declaraţiilor tot mai numeroase despre nemulţumirile din PDL şi despre perspectiva unor schimbări importante la Palatul Victoria.
Preşedinţia a anunţat, săptămâna trecută, că şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări, luni, separat – opoziţia de la ora 12.00, iar puterea de la ora 13.00.
Temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, precum şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României.

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …