Saturday , February 4 2023

EMIL BOBU, fostul înalt demnitar comunist, a încetat din viaţă

emil-bobu

EMIL BOBU, fost inalt demnitar pana la 22 decembrie 1989, a incetat din viata la Spitalul municipal din Bucuresti, in urma unui atac cerebral.
Nascut in 22 februarie 1927, intr-o familie modesta de tarani, EMIL BOBU devine in 1945 membru al Partidul Comunist. Ca tanar muncitor in industrie urmeaza scoli de partid si cursuri universitare si ajunge procuror, scrie Jurnalul.ro.
Ascensiunea lui EMIL BOBU este strans legata de Nicolae Ceausescu, fiind promovat in administratia centrala dupa ce activase la regionala de partid Suceava. Incepand cu 1972 fost consilier al lui Nicolae Ceausescu, ministru de interne, viceprim ministru si dupa 1982 secretar cu probleme organizatorice al CC al PCR, functie cheie, care controla intregul aparat de partid. A fost membru al Comitetului Politic Executiv si s-a aflat in grupul restrans de decizie din jurul lui Nicolae si Elena Ceausescu. In 22 decembrie 1989 a plecat cu elicopterul spre Snagov, in celebrul echipaj de 4 – impreuna cu sotii Ceausescu si Manea Manescu, de pe acoperisul cladirii Comitetului Central, asediata de manifestanti.
EMIL BOBU a fost condamnat pe viata in procesele politice intentate unor lideri ai fostului Partid Comunist Roman. A fost eliberat dupa sapte ani de detentie din motive medicale.
In ultimii ani traia retras intr-un apartament modest. A refuzat constant sa dea interviuri. A fost casatorit cu Maria Bobu, fost ministru al Justitiei, decedata in urma cu cateva luni.
 
 

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …