Monday , December 5 2022

Elena Udrea si Dan Andronic au fost trimisi in judecata de DNA in dosarul Hidrolectrica

Elena Udrea si Dan Andronic au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru trafic de influenta si spalarea banilor, respectiv marturie mincinoasa, in dosarul Hidrolectrica.
udrea

Fostul ministru Elena Udrea este acuzata ca a cerut cinci milioane de dolari – din care a primit 3,8 milioane – de la un om de afaceri pentru ca in schimb sa intervina pentru mentinerea contractului intre Hidrolectrica si firma acestuia.
DNA a anuntat, miercuri, ca Elena Udrea a fost trimisa an judecata pentru trafic de influenta si spalarea banilor, iar Dan Andronic pentru marturie mincinoasa.
Potrivit procurorilor, in cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea facuta de un om de afaceri (n.r. – Bogdan Buzaianu), prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe langa factori de decizie din Ministerul Economiei si din SC Hidroelectrica SA, pentru mentinerea in conditiile deja negociate (pret si cantitate de energie furnizata) a contractelor pe care societatea omului de afaceri le incheiase cu Hidroelectrica.
Din suma promisa, Elena Udrea a primit, in noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar si o creanta de 900.000 de euro. Creanta reprezenta o suma pe care o firma a omului de afaceri o imprumutase unui tert si care era garantata cu parti sociale ale unei societati comerciale care detinea doua publicatii, spun procurorii DNA.
Pentru a ascunde ca era beneficiara reala a creantei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinta si puterea de a influenta activitatea societatii cu activitate media (n.r. – Evenimentul Zilei), Elena Udrea a preluat creanta de la firma controlata de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, apartinand unei cunostinte.
In ceea ce il priveste pe Dan Andronic, procurorii spun ca la audieri acesta a facut afirmatii mincinoase. De exemplu, el ar fi afirmat ca nu a avut cunostinta ca Elena Udrea este beneficiara reala a creantei care i-ar fi permis acesteia sa controleze societatea media, sa dobandeasca parti sociale si sa se implice in politica editoriala a unui cotidian detinut de aceasta societate; ca ii comunica Elenei Udrea date privind situatia financiara a cotidianului detinut de societatea media si indicatori de performanta doar pentru a se lauda, pentru a o incunostinta ca publicatiei ii “merge bine” si ca nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a “verifica veridicitatea” informatiilor obtinute.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.
Procurorii DNA mai spun ca in cazul lui Radu Budeanu sunt continuate cercetarile intr-un dosar distinct.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …