Thursday , April 8 2021

Educația sexuală în școli înlocuită cu educația sanitară și doar cu acordul părinților

Deputații au adoptat miercuri, cu 269 pentru 3 împotrivă, 35 abțineri proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților.

Propunerea a venit din partea deputaților PSD și PNL care au modificat în comisiile de specialitate legea protecției copiilor. Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

În cadrul dezbaterilor generale, la plen, deputatul USR Dan Barna a atras atenția că cei mici nu pot fi protejați prin neinformare.

Dan Barna, USR: „Avem pe masă un subiect -educația pentru sănătate, pentru copii, și vă cer tuturor să gândiți fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (…) România este în momentul de față pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele își încep viața sexuală în toalete de școală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (…) Avem părinți care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educație”.

Petru Movilă, PMP: “Educația sexuală ar trebui predată în școli și fără acordul scris al părinților. Este foare important să gasim o soluție ca acești copii să aibă acces la o educație normală. Părinții joacă un rol foarte important, ei sunt modele pentru copii lor. Parinții ar trebui să mai lase crâșmele și băutura, să le dea hăinuțe copiilor să meargă la școală”.

Nicușor Halici PSD: “Noi susținem aceasta inițiativă pentru că partidul privește în viitor, la ziua când trebuie să predăm ștafeta și pentru asta trebuie să creștem omani sănătoși nu doar fizic ci și moral și mental. Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi și să-l întreb cum ar reacționa dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă și ar spune că a învățat la școală cum fac sex două persoane? Aia este educație? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil”.

Comisia Juridică a dat marți, raport favorabil pe varianta propusă de PSD și PNL. În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților patru parlamentari PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Ce prevede legea în vigoare (45/2020):
”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
Amendamentul nou introdus:
“Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor”. (Autorii amedamentului: Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).
Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

HotNews

Vezi si

Gheorghiță: Persoanele care au dezvoltat tromboze după prima doză de AstraZeneca nu vor mai face rapelul cu același tip de vaccin

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că românii care au dezvoltat tromboze …

No comments

  1. Petru Movila PMP-Daca parintii dumitale au fost cum spui in discurs, nu insemna ca toti parintii sunt asa.Nu judeca oamenii dupa gandirea ta ingusta.Nu suntem la fel toti.Cum iti permiti dta sa pui eticheta pe toti parintii.Sigur nu esti parinte si daca esti cumva nu ai fost/esti apropiat de copii ptr ca fiecare copil este unic si numai un parinte stie momentul cand si cum sa discute aceste probleme delicate ptr copil.Rusineeee
    Si sa nu mai fie parinti ca cei numiti de tine, nu mai dati pomeni electorale si ajutoare sociale la cei buni de munca.Dati le de munca.