Friday , April 19 2024

ECLIPSĂ DE SOARE, ASTĂZI, în România: A început la ora 10.40. Unde se vede cel mai bine

eclipsa

Fenomen astral spectaculos pe cerul României, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară. Astăzi are loc o eclipsă parţială de Soare care va putea fi văzută de pe întreg teritoriul ţării noastre. Eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, poate fi observată şi din Bucureşti, între orele 10.48 şi 13.04. Interesant este şi faptul că în aceeaşi zi cu eclipsa au loc alte două fenomene spectaculoase: super luna şi mareea secolului.
Românii pot urmări, vineri, 20 martie, o eclipsă parţială de Soare. Aceasta va dura circa două ore şi 20 de minute şi se va vedea cel mai bine în nordul ţării. La Bucureşti, maximul eclipsei va fi atins la ora 11:55.
Eclipsa de Soare începe în România în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute.
Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Specialiştii în astronomie spun că eclipsa va fi vizibilă din toată ţara, dar că gradul de acoperire al Soarelui va fi diferit, în funcţie de locul în care ne aflăm.
“Eclipsele de Soare, paradoxal, deşi se văd foarte rar din acelaşi loc de pe suprafaţa Pământului, sunt mai dese decât eclipsele de Lună, doar că eclipsele de Lună se văd în orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibilă din România, n.r.), sunt destul de dese, una este şi cea din data de 20 martie. Doar că din România ea se vede ca eclipsă parţială de Soare. Este adevărat că este foarte importantă, pentru că acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie să ţinem seama că nu se va face întuneric ca la o eclipsă totală de Soare, temperatura nu va scădea foarte mult, dar totuşi se va comporta Soarele ca şi cum ar trece un nor compact în dreptul lui. O eclipsă de Soare are întotdeauna loc când Luna este la faza de Lună nouă. Spre deosebire de eclipsele totale de Lună, care au loc când Luna este la faza de Lună plină. După eclipsa din 20 martie urmează şi o eclipsă totală de Lună, pe 4 aprilie. Deci ele sunt în general în echipe, în grupuri, Soare cu Lună”, a explicat pentru Mediafax, Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române.
Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca parţială, însă în România eclipsa va avea “o acoperire destul de interesantă, de peste 50% din discul soarelui”. “Este suficient ca să ne ofere un spectacol foarte frumos”, mai spune Magda Stavinschi.
În partea de nord a Oceanului Atlantic, înspre Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală. Astfel, pentru locuitorii din Insulele Feroe, eclipsa va fi totală, acolo Soarele nu se va mai vedea deloc timp de 2 minute şi 47 de secunde. Specialiştii susţin că fenomenul va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare, dar nu va avea efecte grave asupra oamenilor.
Specialiştii au atras atenţia asupra faptului că eclipsa poate fi observată cu sau fără instrumente astronomice, însă se poate privi spre Soare, în siguranţă, doar folosind filtre specializate.
 
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …