Wednesday , April 24 2024

ECDC: Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este de la „ridicat la foarte ridicat”

Riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron și depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”, a anunţat vineri seară Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care formulează și o serie de recomandări pentru țările din spațiul comunitar.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, citat de Digi24, agenția de sănătate a UE estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat”.

În afară de Africa de Sud, varianta Omicron a fost depistată până acum în Botswana, în Israel, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Noua variantă de coronavirus, denumită inițial B.1.1.529, prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike și de aceea există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală. Tulpina „super-mutantă” a fost clasificată vineri drept „variantă de îngrijorare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a dat și un nume, după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

Varianta a fost semnalată pentru prima dată OMS-ului de către Africa de Sud, la 24 noiembrie 2021. „Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a anunțat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Varianta Omicron este „cea mai divergentă variantă” față de varianta inițială care a fost detectată până acum de la începutul pandemiei, ceea ce ridică îngrijorări că ar putea avea o transmisibilitate și mai crescută decât varianta Delta, unii specialiști spun că de 4 ori, că eficiența vaccinului ar putea fi redusă și că există un risc crescut ca și persoanele care au făcut deja COVID să se infecteze din nou, arată ECDC.

„Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE și să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condițiile în care și varianta Delta are o recrudescență în spațiul comunitar, impactul și posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arată ECDC.

„Este importantă o abordare precaută și se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.

Monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea timpurie a prezenței acestei variante.

În acest stadiu incipient, se recomandă cu insistență evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și intensificarea testelor (cu secvențierea cazurilor confirmate) și urmărirea contacților în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.

Din cauza circulației active, în curs de desfășurare, a variantei Delta în țările UE/SEE, acestea sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de imunizare. De asemenea, ar trebui să se ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile și cele în vârstă, iar apoi pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Vezi si

Iohannis, despre decizia candidaturilor separate PNL și PSD la București: Cert nu este un mare succes al coaliției

Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Coreea de Sud, a declarat că decizia coaliției …