Wednesday , April 17 2024

Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu, urmariti penal pentru coruptie

andronescu-athanasiu

Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu ar fi urmariti penal pentru fapte de coruptie, anunta Digi 24, care citeaza surse judiciare.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, începerea urmăririi penale pe numele foştilor miniştri ai Educaţiei, Ecaterina Andreonescu şi Alexandru Athanasiu, în urma unei cereri făcute de DNA, potrivit România TV. Cei doi sunt acuzaţi de spălare de bani, abuz în serviciu, trafic de influență și luare de mită.
Alexandru Athanasiu a afirmat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca redeschiderea acestui dosar, vechi de 9 ani, reprezinta “o ilegalitate extrem de mare” si se bazeaza pe “denunturi facute intr-un alt dosar”.
“Sunt extrem de revoltat pentru ca nu am crezut, ca profesor de drept si om onest, ca se poate deschide un dosar pe doua fapte penale, una dezincriminata si a doua care nu era in vigoare (…) Eu nu sunt oricine si nu sunt bataia de joc a anchetatorilor DNA”, a spus el.
Acesta a argumentat ca au fost efectuate cercetari in ceea ce priveste achizitia de licente Microsoft in 2006 si 2007 in doua dosare cu acelasi obiect, acte de coruptie ale demnitarilor, dar acest articol ar fi fost abrogat prin legea de punere in vigoare a noului Cod Penal, si a doua infractiune, “art 14 indice 2 din legea 78, care a intrat in vigoare in 2 decembrie 2004, cu mult timp dupa prezumtiva fapta de abuz constand in semnarea unui contract de achizitii cu un an inainte, pe 17 decembrie 2003”.
El a amenintat cu reclamatia la CEDO deoarece numele sau a fost “batjocorit”.
“Sa redeschizi un dosar 9 ani dupa aceeasi institutie, DNA, prin doua rezolutii de neincepere a urmaririi penale, a treia oara, pe niste fapte care nu pot fi imputate dupa toate principiile de drept e o incalcare grosolana a legislatiei, penale, o hratuire a mea nepermisa ca nu va ramane asa”, a spus Athanasiu.
În dosarul “Microsoft”, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei în perioada 2003-2005, a fost pus sub acuzare în septembrie 2014, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Atanasiu este acuzat că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft şi ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.
Faptele sale au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, susțin procurorii.
De asemenea, Ecaterina Andronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce, în perioada 2001 – 2009, ar fi pretins şi primit de la firma Siveco şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul Educaţiei.
 

Vezi si

Asociația Agențiilor de Turism propune o taxă de 1 euro pentru toți călătorii care aterizează pe aeroporturile din România

Banii ar ajunge la un fond de garantare a biletelor dacă dă faliment compania aeriană. …