Thursday , December 8 2022

E OFICIAL: Românul mort în Ungaria în aprilie a fost ucis de poliţiştii care l-au bătut

roman mort ungaria

Cetăţeanul român stabilit în Ungaria şi care a murit la începutul lunii aprilie după ce a fost bătut de poliţişti a murit din cauza rănilor provocate de oamenii legii, arată un raport al medicilor de pe ambulanţa care a intervenit la caz.
Ancheta în cazul românului omorât în bătaie de poliţişti la Izsak, în Ungaria, la începutul lunii aprilie a scos la iveală faptul că bărbatul a murit după ce anchetatorii au căzut cu genunchii pe burta lui în timpul altercaţiei dintre ei. Informaţia nu a fost făcută publică de autorităţi, ci a fost obţinută de o publicaţie din Ungaria, care a intrat în posesia raportului întocmit de medicii care au intervenit la caz.
În 11 aprilie, Geza Fazekas, un purtător de cuvânt al Procuraturii, citat de MTI, anunţa că un bărbat, cetăţean român rezident în Ungaria, a murit din cauza rănilor după ce a fost bătut de doi ofiţeri de Poliţie, la Izsák, în sud-estul Ungariei.
Miercuri, ziarul “Népszabadság” a anunţat că a intrat în posesia raportului medicilor de pe ambulanţele care fuseseră solicitate la postul de Poliţie Izsak, unde era anchetat József Bara. Potrivit raportului, medicii de pe cele două ambulanţe chemate la postul de Poliţie au constatat că victima avea numeroase răni care sângerau, printre care o leziune de circa un centimetru la urechea dreaptă şi alte răni pe burtă şi pe spate. Medicii i-au întrebat pe poliţiştii care îl anchetau pe bărbat despre răni, iar anchetatorii au răspuns că acesta s-a opus reţinerii şi s-a bătut cu ei, moment în care a căzut, iar ei, la rândul lor, au căzut cu genunchii pe burta lui.
Medicii de pe ambulanţă au menţionat în raport greutatea poliţiştilor, respectiv circa 100-110 kilograme.
După conflictul avut cu poliţiştii, aceştia au spus că l-au imobilizat pe bărbat, care stătea pe jos şi înjura, după care l-au aşezat pe scaun, însă acesta a căzut şi s-a lovit la cap. Poliţiştii l-ar fi aşezat de alte două ori pe bărbat pe scaun, însă acesta cădea, moment în care anchetatorii şi-au dat seama că bărbatului îi este rău şi au încercat să îl resusciteze.
Potrivit sursei citate, viaţa bărbatului nu ar fi putut fi salvată nici dacă ar fi fost transportat de urgenţă în spital, din cauza hemoragiei interne, scrie Mediafax.
Totodată, conform ziarului citat, poliţiştii au declarat în faţa instanţei că nu au încercat decât să înfrângă rezistenţa bărbatului.
Autorităţile ungare nu au exprimat încă o poziţie definitivă cu privire la cauza decesului bărbatului.
Familia victimei a intentat un proces şi cere, potrivit avocatului Magyar György, daune atât angajatorului bărbatului, cât şi Poliţiei, mai scrie “Népszabadság”.
Totodată, cotidianul maghiar scrie că despre audiere nu a existat niciun proces-verbal, întrucât cazul furtului fusese închis în octombrie.
În aprilie, MAE român dispusese Ambasadei de la Budapesta şi oficiilor consulare ale României din Ungaria să solicite imediat autorităţilor ungare informaţii privind ancheta despre decesul cetăţeanului român la Izsak, care ar fi fost bătut de poliţişti. “Reprezentanţii diplomatici români au transmis deja aşteptările autorităţilor române ca vinovaţii de agresiune asupra cetăţeanului român reţinut de autorităţile ungare şi care ulterior a decedat să fie traşi la răspundere conform legii”, se arăta într-un comunicat de atunci al MAE, transmis MEDIAFAX.
Un purtător de cuvânt al Procuraturii, Fazekas Geza, citat de MTI, anunţa atunci că cei doi poliţişti care l-au anchetat pe român sunt suspectaţi că l-au bătut pe acesta timp de două ore, iar personalul ambulanţei chemat la faţa locului nu a putut să îl resusciteze.
Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, a fost încarcerat la Orgovany, fiind suspectat că a furat o drujbă, porivit MTI.
Şeful poliţiei ungare Karoly Papp se declara “consternat” şi cataloga acest eveniment ca “inaceptabil, de neprmis, intolerabil”, dar a refuzat să dezvăluie detalii suplimentare, adăugând că o anchetă penală este în curs. Papp adăuga că cei doi suspecţi au fost demişi şi arestaţi preventiv pe 30 de zile, iar superiorii lor la nivel local au fost suspendaţi din funcţii.

Vezi si

Cancelarul Austriei împinge aderarea României și Bulgariei la Schengen la primăvară

Într-o conferință de presă comună, desfășurată miercuri la Viena cu președintele PPE, Manfred Weber, cancelarul …

One comment

  1. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to learn, however I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix in the event you werent too busy in search of attention.