Saturday , November 26 2022

După noul cod al muncii, numărul angajaţilor "la negru" a crescut cu 30 la sută

Peste o sută de firme din judeţul Vaslui au fost amendate de Inspectoratul Teritorial de Muncă în ultima jumătate de an, odată cu apariția noului cod al muncii, 164 persoane fiind depistate fără forme legale de angajare. Potrivit autorităţilor, faţă de anul anterior, numărul firmelor depistate că folosesc muncă “la negru” a crescut cu 30 la sută.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a sancţionat un număr de 101 firme din judeţ după apariţia, la mijlocul anului trecut, a noului cod al muncii, în urma unor acţiune comune de control efectuate împreună cu reprezentanţi ai Jandarmerie, Poliţiei şi Gărzii Financiare.
Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru cele 164 de persoane descoperite ca lucrând fără forme legale se ridică la peste 1,5 milioane lei, sancţiunea maximă, de 100.000 lei, fiind dată unei firme de construcţii pentru un număr de cinci persoane care munceau “la negru”.
“Majoritatea firmelor sancţionate desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, comerţului şi prestărilor de servicii. Deşi amenzile sunt de până la 20.000 de lei, angajatorii nu renunţă la această obişnuinţă de a folosi oameni fără forme legale de muncă. Drept dovadă, faţă de anul anterior, numărul firmelor depistate că folosesc muncă “la negru” a crescut cu 30 la sută”, a declarat, marţi,  inspectorul şef adjunct al ITM Vaslui, Adina Harabagiu.
În urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Vaslui, un număr de trei administratori ai unor firme de construcţii s-au ales cu dosare penale pentru muncă fără forme legale, după ce au fost depistate pe şantiere în plină activitate mai mult de cinci persoane care munceau “la negru”

Vezi si

Percheziții la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Un băiat de 17 ani doar în lenjerie intimă, găsit în camera arhimandritului

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au efectuat o percheziție în eparhia Cernăuți-Bucovina.  Potrivit surselor LB.ua, percheziția …