Alte stiri
Evaluarea Naţională la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a – în luna mai. Metodologia de desfăşurare
acum 22 mins
Fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ, trimis în judecată pentru foloase necuvenite de peste 1 milion de lei
acum 26 mins
Pe 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova ca urmare a dizolvării Parlamentului de către noul Președinte moldovean Maia Sandu. Aceasta a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut în urma unei participări record la vot a cetățenilor moldoveni atât în țară cât și în diaspora, reușind să îl învingă categoric pe pro rusul Igor Dodon. Paradoxal, această viictorie a fost posibilă cu sprijinul primarului din Bălți Renato Usatâi care a mobilizat o parte a electoratului rusofon de partea Maiei Sandu.
Alegerile anticipate vin să rezolve o criză politică cauzată de imposibilitatea de a contura o coaliție de guvernare solidă după eșecurile a două coaliții: prima- dintre pro europeni și pro ruși menită a-l îndepărta de la putere pe oligarhul Vladimir Plahotniuc (coaliție nășită de reprezentantul Federației Ruse Dmitri Kozak ); și a doua- dintre socialiștii pro rusului Igor Dodon cu o parte a Partidului Democrat care s-au lepădat de fostul lor mentor și sponsor Vladimir Plahotniuc.
Republica Moldova se confruntă cu crize structurale majore: aproximativ 70% din populație locuiește în mediul rural; peste 35% din populație lucrează în afara țării, preponderent în Uniunea Europeană; 12% din teritoriu și aproximativ 15% din populația țării se află sub controlul autorităților nelegitime transnistrene pro ruse.
Marea miză a alegerilor anticipate o reprezintă orientarea viitoarei guvernări: pro Vest sau pro Est (neutralitatea reprezintă o formă a orientării pro Est). Singura variantă de guvernare pro Vest este în cazul în care partidul Maiei Sandu PAS va reuși să obțină singur majoritatea. Restul variantelor de coaliții de guvernare conțin cel puțin o ancoră de balansare a orientării geopolitice către Est.
Din experiența alegerilor organizate de-a lungul anilor în județul Suceava de către Ambasada Republicii Moldova în România, comunitatea cetățenilor moldoveni din județul nostru și-au manifestat constant și masiv opțiunea pro europeană. (Politolog dr. Adrian BOTEZATU)
Mamele care au realizat stagiul minim de cotizare ar putea ieși la pensie mai devreme, …