Saturday , December 3 2022

Duma a ratificat anexarea Crimeei la Rusia

duma-putin

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a ratificat, joi, tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat marţi de către preşedintele Vladimir Putin cu lideri proruşi din această peninsulă situată în sudul Ucrainei, relatează AFP. Ratificarea a fost adoptată cu 443 de voturi “pentru” şi unul “împotrivă”. Crimeea se alipeşte, astfel, la Rusia. Totodată, deputaţii au adoptat o lege constituţională privind încorporarea Crimeei în teritoriul rus.
Comisia pentru afacerile CSI a Dumei a recomandat miercuri, cu unanimitate de voturi, ratificarea ‘tratatului cu Crimeea’, semnat la 18 martie, la Kremlin, iar Comisia privind legislația constituțională și organizarea de stat — adoptarea proiectului de lege privind aderarea Crimeei și a Sevastopolului la Rusia în prima lectură și imediat, pe ansamblu.
În conformitate cu acordul interstatal, Republica Crimeea este considerată acceptată în componența Federației Ruse de la data semnării acestuia, 18 martie 2014. ‘Din ziua includerii Republicii Crimeea în componența Federației Ruse se formează noi entități — Republica Crimeea și Sevastopol, oraș de importanță federală’, se menționează în proiectul de lege ce urmează să fie ratificat de camera inferioară.
Frontiera Rusiei cu Ucraina pe uscat va trece de acum pe linia teritoriului Republicii Crimeea și Sevastopol, existentă la data intrării în Federația Rusă, potrivit ITAR-TASS.
Delimitarea maritimă în Marea Neagră și Marea Azov se va face pe baza tratatelor internaționale semnate de Rusia, a normelor și principiilor dreptului internațional, specifică agenția de presă menționată.
Acordul de alipire a Crimeei la Rusia prevede acordarea automată a cetățeniei Federației Ruse pentru toți locuitorii din Crimeea. În același timp, se stabilește o perioadă de tranziție de o lună, în cursul căreia acei rezidenți ai peninsulei care doresc să-și păstreze pașaportul ucrainean trebuie să declare acest lucru.
Până la 1 ianuarie 2015, urmează să fie reglementate toate aspectele legate de integrarea noilor entități în cadrul Federației Ruse — economic, financiar, bancar, juridic, cele privind sistemul organelor de stat și serviciul militar. Înainte de această dată, recruții din Crimeea și Sevastopol vor satisface serviciul militar în cadrul armatei Federației Ruse pe teritoriul peninsulei.
Alegerile pentru organele puterii de stat în Republica Crimeea și Sevastopol vor avea loc în a doua duminică din septembrie 2015. Până atunci, autoritatea va fi exercitată de Consiliul de Stat al Republicii Crimeea — parlamentul — și Consiliul de Miniștri, precum și de către Adunarea legislativă a orașului Sevastopol.
 
 

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …