Wednesday , February 21 2024

Două treimi dintre români cred că pandemia a fost provocată de elitele globale pentru a controla lumea

Două treimi dintre români, adică 65,7% dintre ei, consideră că pandemia de COVID-19 a fost provocată de elitele globale pentru a controla lumea, arată un sondaj INSCOP. De asemenea, puțin peste un sfert din români cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare.

Sondajul mai arată că doar sub o treime (28,4%) crede că pandemia a apărut în mod natural, așa cum s-a întâmplat și cu alte pandemii din istoria omenirii.

Studiul relevă faptul că teoriile conspirației, în general, sunt mai răspândite în rândul segmentului de populație cu studii primare si venituri scăzute din mediul rural.

Totodată, 54,7% dintre respondenți apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură, iar în ceea ce privește sursa dezinformării, 27,3% dintre români cred că Rusia este principala sursă a acțiunilor de propagandă, dezinformărilor și știrilor false în România.

Aproximativ două treimi dintre români (65,7%), cred că pandemia de COVID-19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii.

Sub o treime (28.4%) crede că pandemia de COVID-19 a apărut în mod natural așa cum s-a întâmplat și cu alte pandemii din istoria omenirii.
28,5% dintre respondenți cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce 66% resping această teorie, iar 5,5% nu știu sau nu răspund.

Sondajul de opinie “Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1162 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste.

Vezi si

Alianță electorală PSD-PNL la europarlamentare, care vor fi comasate pe 9 iunie cu alegerile locale. Anunțul oficial va fi făcut la ora 19.00

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, strategia …