Saturday , January 28 2023

Dosarul retrocedărilor. Horia Simu, reţinut de DNA. Prejudiciul, 55 de milioane de euro

horia simu

Horia Simu, reţinut de DNA pentru 24 de ore, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui imobil din Bucureşti. Omul de afaceri a fost dus, în noaptea de joi spre vineri, la audieri, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar după o oră a primit mandat de reţinere, potrivit unor surse judiciare. În cursul zilei de joi, procurorii au descins la locuinţa sa. Au găsit nu mai puţin de 150 tablouri semnate de Corneliu Baba şi alţi pictori celebri. Prejudiciul estimat în dosar se ridică la 55 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor DNA, pentru ca dosarul de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor să fie soluţionat mai repede, Horia Simu a făcut rost de acte medicale care demonstrau că e bolnav. Mai mult, ar fi depus acte prin care se arăta că terenul nu poate fi restituit în natură.
Astfel, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a hotărât să-l despăgubească pe Simu cu peste 100 de milioane de euro.
Procurorii susţin că prejudiciul în dosar se ridică la peste jumătate din valoarea despăgubirilor, adică 55 de milioane de euro.
Horia Simu Şchiopu a beneficiat de a doua cea mai mare despăgubire oferită de ANRP, după familia Malaxa.
Potrivit Hotnews, Simu e un om de afaceri prosper. Împreuna cu Horia Pitulea, acesta deţine Cuprom Bucureşti, singura companie producătoare de cupru din România. În trecut, printre administratorii societăţii se număra şi Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Horia Simu Şchiopu apare în topul Forbes din 2011, cu o avere estimată atunci la opt milioane de euro.
 

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …