Thursday , April 18 2024

Dosarul mineriadei. Ion Iliescu, acuzat oficial de crime impotriva umanitatii

iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu au ajuns în această dimineață la Parchetul General. Ion Iliescu a fost pus sub învinuire pentru crime împotriva umanității.
Ion Iliescu a fost învinuit de crime împotriva umanității, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Este primul fost șef de stat din istoria recentă a României care este pus sub învinuire.
Ion Iliescu a plecat de la Parchetul General fără a face declarații presei. El a stat în biroul procurorilor mai puțin de o oră.
Fostul procuror militar Dan Voinea, care a coordonat timp de mai mulți ani ancheta în acest dosar, spune că încadrarea juridică corectă pentru mineriade este „crime împotriva umanității”.
„Toate victimele, peste 1.200 (morți și răniți), ei au fost căzuți sub puterea adversarului politic, pentru că ei au fost arestați atunci și s-au exercitat acte de represiune împotriva lor tocmai pentru că erau adversari politici. Ei au avut parte de tratamente neomenoase. Unii au fost bătuți, au fost și cateva violuri. Declarațiile părților vătămate există la dosar. Cred că mare lucru nu mai are de făcut. Practic, Ion Iliescu s-a implicat personal în coordonarea acțiunilor represive din 13 -15 iunie”, a spus Dan Voinea la Digi24.
Lla Parchetul General a ajuns și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu. Intrebat daca are ce sa isi reproseze in acest dosar, fostul director SRI din anii ’90 a replicat: “Nu cred că în legătură cu morţi”.
La intrarea în clădirea Parchetului General, Ion Iliescu nu a făcut nicio declarație. De-a lungul timpului, fostul președinte a declarat că nu i-a chemat pe mineri în București. Există însă numeroase înregistrări în care Ion Iliescu le mulțumea minerilor pentru că au venit la București pentru a restabili liniștea.
După 25 de ani, dosarul mineriadei din iunie 1990 a revenit pe masa procurorilor după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat, la începutul acestui an, statul român să găsească vinovaţii. Evenimentele violente din vara lui 1990 au lăsat în urmă o mie de oameni victime.
Oficial, se vorbește de șase morți, dar, potrivit unor informații neoficiale, numărul celor care și-au pierdut viața este de aproximativ 100.

Vezi si

Eurobarometru: 74% dintre români spun că intenționează să voteze la alegerile europene

România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la alegerile …

One comment

  1. De ce a trebuit sa treaca 25 de ani, ca sa fie invinuit Iliescu , de ce nu sa procedat de la inceput asa ? Oare cand o sa functioneze justitia , fara presiuni externe ? Pacat de morti din revolutie , pentru ca justitia abia dupa 25 de ani , incepe sa se adapteze regulilor europene . Dupa vorba romaneasca ,, niciodata nu e prea tarziu ,, totusi e bine si mai tarziu decat niciodata .