Friday , March 29 2024

DOSARUL MICROSOFT: Undă verde pentru urmărirea penală a cinci foşti miniştri

microsoft

Începând de astăzi, cinci dintre foştii miniştri, vizaţi de ancheta în dosarul Microsoft, vor putea fi urmăriţi penal, după ce preşedintele Traian Băsescu a avizat favorabil, vineri, cererea procurorilor anticorupţie. Cei vizați sunt Adriana Țicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Gabriel Sandu.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că a semnat, luni dimineaţă, avizele pentru începerea urmăririi penale primite de la preşedinte, în cazul celor cinci foşti miniştri vizaţi în dosarul Microsoft, acestea urmând să fie trimise procurorului general al României, informează Mediafax. 
Cazanciuc şi-a exprimat speranţa că parlamentarii vor da curs cererii formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în cazul foştilor miniştri. Pe de altă parte, întrebat despre cum va fi văzută, în Raportul MCV, deschiderea acestui dosar, Cazanciuc a spus că va avea un impact pozitiv.
“Eu cred că se va vedea pozitiv. Înseamnă că avem instituţii puternice, care anchetează, aşa cum au demonstrat de fiecare dată, marile cazuri de corupţie şi cred că este interesul tuturor ca acest dosar să fie cât mai rapid, pentru a vedea cine se face vinovat de anumite fapte şi cine nu”, a spus ministrul Justiţiei, după încheierea conferinţei anuale anticorupţie cu tema “Bune practici în prevenirea corupţiei. Promovarea integrităţii şi a transparenţei”, a mai spus ministrul Justiției.
După ce documentele vor ajunge la DNA, procurorii vor putea să îi citeze pe cei cinci în calitatea de suspecți, urmând să mai fie chemați, la audieri, martori și să fie administrate probe suplimentare, la dosar.
Adriana Țicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani. DNA susţine că Ţicău a aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. De asemenea, potrivit procurorilor DNA. ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, informează Mediafax.
Daniel Funeriu, ministru al Educațieişi Cercetării în perioada 2009 – 2012, este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi semnat şi promovat spre aprobare „Nota privind licenţele Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli”, în care se atesta, contrar dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a clauzelor contractuale din Acordul cadru nr.32 din 12 august 2009, că acesta „permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli”, toate acestea în condiţiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ, potrivit HotNews. 
Alexandru Athanasiu, ministru al Educației şi Cercetării în perioada 2003 – 2005. În cazul său, DNA a cerut avizul preşedintelui pentru începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. Potrivit DNA, Athanasiu ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, precizează Mediafax.
Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Tănăsescu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. Potrivit procurorilor, Tănăsescu ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, informează Mediafax.
Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit DNA, Sandu “ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”, conform Mediafax.
Pentru ceilalți patru foști miniștri, respectiv Dan Nica (ministru al MCTI în perioada 2000 – iulie 2004 şi în prezent membru al Parlamentului European), Șerban Mihăilescu (ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 şi în prezent senator în Parlamentul României), Ecaterina Andronescu (ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 şi în prezent senator în Parlamentul României) și Valerin Vreme ( ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 şi în prezent deputat în Parlamentul României) este nevoie de avizul Parlamentului European, Senatului și Camerei Deputaților.
realitatea.net

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …