Friday , February 3 2023

DOSARUL ICA: Avocatul lui VOICULESCU cere audierea lui BĂSESCU, ILIE SÂRBU şi DANIEL CONSTANTIN

mateut-voiculescu

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ cere ca Traian Băsescu, Ilie Sârbu, dar şi Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, să fie audiaţi în DOSARUL PRIVATIZĂRII ICA. Mateuţ este avocatul lui Dan Voiculescu în acest dosar.
Mateuţ a făcut mai multe cereri de audiere în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), potrivit  mediafax.ro.
Avocatul lui Voiculescu susţine că printre cei care ar trebui să dea declaraţii în faţa instanţei se numără Traian Băsescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate în dosar, şi foştii miniştri Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.
Despre Cioloş, Mateuţ a spus că este implicat în procedura de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosar. Procedura nu s-a realizat din propria iniţiativă a lui Cioloş, ci la solicitarea DNA, a mai spus apărătorul lui Dan Voiculescu.
Judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au condamnat la Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare, iar pe Sorin Pantiş şi Gheorghe Mencinicopschi la câte 6 ani de detenţie. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care va avea ultimul cuvânt de spus.
“Ministrul Dacian Cioloş, fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, nici de un aviz economic care să stabilească că prejudiciul este corect sau nu, Dacian Cioboş a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur şi simplu şi-a pus o semnătură fără să aibă în spate avizele necesare. Eu am fost ministru şi ştiu cum lucrează un minister şi cum trebuie să lucreze un ministru. În consecinţă, acela este un abuz”, a spus Pantiş, la intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti, unde se judecă luni un nou termen al procesului.
În opinia lui Sorin Pantiş, dacă un minister se constituie parte civilă prin semnătura unui ministru şi constată un prejudiciu, acel prejudiciu trebuie să fie cuantificat şi “trebuie prins pe partea cu creditori în contabilitatea ministerului”. “Nu s-a făcut niciun fel de demers pentru a stabili acurateţea unei erori, pentru a stabili corectitudinea unor evaluări. Sunt greşeli uriaşe pe care Dacian Cioloş le-a făcut şi a deturnat acest proces pentru că un om, specialist DNA, cu voie sau fără voie, face nişte greşeli. Cealaltă instituţie a statului (Ministerul Agriculturii în speţă – n.r.) trebuie să constate ilegalitatea şi greşelile fundamentale”, a adăugat Pantiş, potrivit mediafax.ro.
La intrarea în sediul instanţei, Dan Voiculescu a spus că va face declaraţii despre proces după finalizarea termenului de luni.
Dan Voiculescu declara, în 31 iulie, că “unii se grăbesc” ca el să fie condamnat până în decembrie în dosarul ICA, motivul fiind, în opinia lui, acela că “în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece” până nu îl vede condamnat.
Declaraţia a fost făcută după ce, la ieşirea de la DNA, unde fondatorul PC le-a cerut procurorilor să-i ridice controlul judiciar într-un alt dosar, în care este suspectat că a şantajat mai mulţi oameni de afaceri, Voiculescu a fost întrebat despre termenul de luni al dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Astfel, Dan Voiculescu a precizat că la viitorul termen nu ar urma să fie făcută pledoaria finală. “Nu mi s-a cerut pledoarie finală pentru luni (4 august – n.r.). Eu înţeleg foarte bine că unii se grăbesc că trebuie neapărat condamnat Voiculescu până în decembrie. M-am tot gândit la motiv, motivul e legat de faptul că în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece până nu mă vede condamnat”, a spus el.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …