Sunday , January 29 2023

Dosarul "Gala Bute": Procurorii nu mai vor AREST LA DOMICILIU pentru ELENA UDREA

udrea1

Elena Udrea ar putea scăpa de arestul la domiciliu. Perioada de 30 de zile de arest la domiciliu a fostului ministru al Turismului a expirat, iar la termenul de marţi procurorii DNA au cerut control judiciar pentru Elena Udrea.
Elena Udrea a ajuns, marţi dimineaţă, la sediul Instanţei Supreme unde are loc şedinţa de judecată, şi a anunţat că va contesta măsura de arest la domiciliu în dosarul Gala Bute, în cazul în care magistraţii vor decide prelungirea.
“Am toate argumentele să solicit o măsură mai uşoară, măcar pentru faptul că ceilalţi din dosar au măsuri mai uşoare decât mine. Ceea ce mie îmi arată deja că, dacă se păstrează această situaţie, există o opinie formată a judecătorilor, fapt ce ar fi foarte grav”, a declarat Elena Udrea, la sosirea la Curtea Supremă.
Procurorii DNA nu au mai solicitat însă prelungirea arestului la domiciliu pentru Elena Udrea, informează România TV. Potrivit sursei citate, a fost invocată o decizie a CCR din data de 7 mai 2015 prin care dispoziţiile articolului din Codul de procedură penală referitor la durata arestului la domiciliu erau declarate neconstituţionale.
Elena Udrea a confirmat că s-a invocat decizia CCR referitoare la arestul la domiciliu. “Ca urmare, inclusiv Parchetul a pus concluzii de înlocuire a arestzului la domiciliu”, a declarat Udrea, la ICCJ.
Judecătorii urmează să ia o decizie dacă fostul ministru scapă de arestul la domiciliu. “Sper ca astăzi instanţa să decidă dacă nu revocarea, măcar înlocuirea arestului la domiciliu”, a arătat Udrea.
Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.222 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Curtea a constatat că, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul acestui articol termenul şi durata maximă a măsurii preventive a arestului la domiciliu luate în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă, sunt încălcate dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.23 – libertatea individuală, art.25 – libera circulaţie, art.26 – viaţa intimă, familială şi privată, art.39 – libertatea întrunirilor, art.41 – munca şi protecţia socială a muncii şi, respectiv în art. 53 – restrângerea exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale.
Pe lângă arestul la domiciliu, Elena Udrea contestă şi rechizitoriul în cazul Gala Bute şi a cerut întoarcerea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale. În acest sens, Instanţa Supremă a respins această contestaţie a fostei şefe PMP.
 
 

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …