Friday , March 29 2024

Dosarul "Fraude la referendum": DNA cere inchisoare cu suspendare pentru cei doi inculpati care si-au recunoscut vinovatia

referendum

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au solicitat vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare cu suspendare a lui Marius si Simona Predut, cei doi inculpati din dosarul “Fraude la referendum” care si-au recunoscut vinovatia, transmite Agerpres.
Marius si Simona Predut nu au fost prezenti in sala de judecata, ei fiind reprezentati de avocati.
Avocatul lui Marius Predut a cerut ca acesta sa fie doar amendat de instanta, avand in vedere ca el si-a recunoscut faptele.
Ca circumstante atenuante, avocatul a invocat faptul ca Marius Predut “a fost instigat si constrans” sa fraudeze listele electorale de catre conducerea localitatii unde acesta domiciliaza.
De asemenea, avocatul a mai spus ca nivelul slab de instruire din mediul rural si necunoasterea legii favorizeaza acest gen de infractiune.
Marius si Simona Predut au fost membri in Biroul Electoral al sectiei de votare 105 in orasul Piatra Olt, ei fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de falsificare prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot.
Instanta a amanat pentru luni, 27 ianuarie, pronuntarea sentintei pentru cei doi.
La termenul din 10 ianuarie, magistratii i-au intrebat pe cei 75 de inculpati din acest dosar, inclusiv pe vicepremierul Liviu Dragnea, judecat pentru fraudarea referendumului, daca isi recunosc vinovatia. Doar doi Marius si Simona Predut au raspuns afirmativ, ei putand beneficia astfel de reducerea pedepselor cu o treime.
Tot la ultimul termen, judecatorii au respins doua solicitari depuse anterior de Liviu Dragnea prin care acesta cerea retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmaririi penale si separarea cazului sau de cel al celorlalti 74 de inculpati.
Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.
In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
“Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale”, arata DNA.
In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, mai precizeaza DNA.

Vezi si

20.000 de angajați ai MAI, pregătiți să intervină în perioada Paștelui Catolic

20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, precum și angajați ai altor structuri ale …