Dosarul FNI: Nicolae Popa a fost eliberat din închisoare

reportersite
04 septembrie 2017, 12:17

nicolae popaNicolae Popa, unul din cei mai importanţi oameni din dosarul FNI, a fost eliberat din închisoare. Judecătorii au luat această decizie în urma unei cereri a penitenciarului.

Nicolae Popa a fost propus pentru eliberare chiar de Penitenciarul Găești, anunta televiziunile de stiri.

Cei de la Penitenciarul Găești au constatat faptul că Nicolae Popa îndeplinește condițiile pentru a fi eliberat condiționat și că nu mai reprezintă un pericol pentru ordinea publică.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011.

Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, declara la începutul anului că a aşteptat nouă ani în Indonezia o citaţie din partea autorităţilor şi că dosarele i-au fost redeschise pentru că nu a vrut să „popească” pe nimeni. Popa a mai spus că a fost dus o singură dată la DIICOT, în 2012, la procurorul Horia Şelaru, dar a refuzat să dea vreo declaraţie. El a mai relatat că în avionul privat cu care a fost adus, în 2011, din Indonezia nu s-a aflat niciun procuror, ci doar doi ofiţeri de escortă, un medic şi un traducător.

„Eu nu am fost fugar. Niciodată nu am considerat că am încălcat vreo lege, nici în România, nici în Indonezia. Am locuit legal acolo, cu forme legale, fără să mă ascund”, a spus Nicolae Popa, la o emisiune de televiziune.
El a adăugat că a aşteptat nouă ani să fie căutat în Indonezia de autorităţile române. „Am aşteptat o citaţie din partea autorităţilor timp de nouă ani. Cred că nu am fost căutat sau nu a existat interes la momentul respectiv sau nu s-a vrut”, a mai spus Popa.