Thursday , May 23 2024

Dorin Cioabă vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă Română: ”A venit vremea să recunoască public că a ținut în robie comunitatea de romi”

Autoproclamatul rege internațiional al romilor, Dorin Cioabă, a anunțat că vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă Română pentru a recunoaște că a ținut în robie ani de-a rândul romi, contribuind la sclavia acestei comunități în România. Anunțul a fost făcut înainte de Conferința Romilor Europeni, potrivit Știrile ProTV.

„Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când romii au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect. O să spunem în conferință și de ce. Am cerut public și prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri elvețiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziție documente”, a spus Dorin Cioabă, pentru Turnul Sfatului.

Mai mult, Dorin Cioabă vrea ca Biserica să își ceară scuze public față de romi. „A venit vremea să recunoască public faptul că au ținut în robie conunitatea de romi, fără să recunoască faptul că au făcut mult rău neamului. Și nici scuze nu și-au cerut public. Papa a făcut un asfel de gest în timpul vizitei în România și și-a cerut scuze în numele Biserici Catolice”, a mai spus Dorin Cioabă în anunțul făcut despre Conferința Romilor Europeni, eveniment care va începe pe 1 martie, în Sibiu.

În 2016, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române, Patriarhul Daniel a transmis că Biserica Ortodoxă Română „contribuie la eforturile de integrare şi ajutorare a romilor”, conform patriarhia.ro.

Vezi si

Un copil de doi ani nevaccinat a murit de rujeolă. Peste 15.000 de infectări și 16 decese în ultima săptămână

Un copil de doi ani a murit de rujeolă, el nefiind vaccinat, potrivit datelor transmise …