Saturday , July 20 2024

Donald Tusk recomandă liderilor UE amânarea Brexit

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris marți seara pe Twitter că va recomanda liderilor UE printr-o procedura scrisa să aprobe o amânare a Brexitului.


„Urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a amâna procesul de ratificare a Acordului de retragere și pentru a evita un Brexit fără acord, voi recomanda Celor 27 să accepte solicitarea Marii Britanii pentru o extindere a perioadei de ieșire a Marii Britanii din UE. Pentru aceasta, voi propune o procedură scrisă”, a precizat Donald Tusk.

Camera Comunelor de la Londra a aprobat marți seara legea privind acordul de retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), dar nu şi calendarul adoptării legislaţiei aferente, gândit astfel încât Brexitul să devină efectiv pe 31 octombrie.

Guvernul spera ca legislaţia privind Brexitul să fie adoptată de camera inferioară a parlamentului până la sfârşitul zilei de joi, dar parlamentarii au respins acest lucru cu 322 de voturi la 308, mulţi spunând că nu a fost suficient timp pentru a examina proiectul de lege.

Ca urmare, premierul Boris Johnson a declarat că va întrerupe procesul legislativ asupra textului respectiv aşteptând ca Uniunea Europeană să se pronunţe asupra unei cereri de amânare a Brexitului.

La sfârșitul săptămânii trecute, Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicita amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Scrisoarea nu a avut însă semnătura sa și a fost însoțită de o alta, în care a explicat că el personal nu este de acord cu acest demers, dar este obligat de legile interne să îl facă.

Este pentru a doua oară când britanicii cer amânarea ieșirii din Uniune. Inițial, Brexitul ar fi trebuit să aibă loc pe 29 martie, însă Theresa May, pe atunci premier, a fost nevoită să ceară o amânare după ce acordul încheiat de ea cu Uniunea Europeană a fost respins de Parlament. A obținut o amnare până pe 31 octombrie, dar nici acest răgaz nu a fost suficient pentru ca Londra să se hotărască asupra planurilor de părăsire a Uniunii.

Macron e de acord doar cu cateva zile de amanare

Parisul este pregătit pentru o amânare „tehnică” de „câteva zile” pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate „rediscutării acordului”, a declarat marţi secretarul de stat pentru afaceri europene Aurelie de Montchalin, informează AFP, preluată de Agerpres.

„La sfârşitul săptămânii vom vedea dacă o prelungire pur tehnică de câteva zile este justificată, astfel încât parlamentul britanic să îşi poată încheia procedura parlamentară”, a declarat Aurelie de Montchalin în Senat. „În afară acestei perspective, este exclusă o amânare prin care să se câştige timp sau să fie rediscutat acordul”, a adăugat ea.

„Nu ne vom schimba poziţia”, a insistat de Montchalin. „Am pierdut prea mult timp, am convenit un acord şi acum trebuie să îl aplicăm fără amânare pentru a pune capăt unei incertitudini ce afectează milioane de cetăţeni şi de companii”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene.

Boris Johnson, care a promis electoratului că Brexitul se va produce la 31 octombrie cu sau fără acord, mizează pe un veto în Consiliul European a cel puțin unuia dintre statele membre, care să nu fie de acord cu o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din UE.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …