Donald Tusk: Europenii nu mai au timp pentru optimism naiv in cazul Ucrainei

reportersite
01 septembrie 2014, 15:01

Donald TuskPremierul polonez, Donald Tusk, a comemorat victimele celui de-al Doilea Razboi Mondial si a avertizat cu privire la situatia din Ucraina, intrucat nu este timpul pentru „optimism naiv”.

Polonia a marcat, luni, a 75-a aniversare a inceputului celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu o ceremonie de depunere de coroane la portul Gdansk, scrie BBC.

Germania nazista a invadat Polonia la 1 septembrie 1939 si a bombardat garnizoana de la Gdansk. Marea Britanie si Franta au declarat razboi Germaniei dupa doua zile.

Tusk, recent numit presedinte al Consiliului European, s-a referit la conflictul dintre trupele ucrainene si separatistii pro-rusi in discursul tinut cu aceasta ocazie.

In opinia sa, fraza „fara razboi” a capatat un nou inteles si astazi nu mai este timp pentru „discursuri frumoase” sau „optimism naiv”. Europenii trebuie sa invete lectia celui de-al Doilea Razboi Mondial, anume ca nu este loc pentru „optimism naiv”.

„Vazand tragedia ucrainenilor, razboiul, pentru ca trebuie sa folosim acest termen, stim ca septembrie 1939 nu poate sa se mai repete”, a aratat Tusk. In cadrul summitului NATO din aceasta saptamana, liderii tarilor membre vor „reflecta impreuna la o noua politica ce va avea ca obiectiv principal securitatea si eficienta actiunii comunitatii noastre occidentale in fata amenintarii unui razboi nu numai in estul Ucrainei”, a spus premierul polonez.

„Inca mai este timp sa ii oprim pe cei pentru care violenta, forta, agresiunea devin inca o data arsenalul unei actiuni politice”, a mai spus acesta.