Monday , August 15 2022

UPDATE: Donald Trump a lansat un nou atac la adresa aliaților din NATO. Georgia și Ucraina, invitate să părăsească reuniunea pentru o sesiune neprogramată

Președintele american Donald Trump a lansat joi un nou atac împotriva aliaților din NATO, acuzând cheltuielile insuficiente pentru apărare și practicile comerciale europene, într-o sesiune cu ușile închise a summitului Alianței, scrie Reuters, care citează două surse.
summit NATO

UPDATE: Deși sursele Reuters neagă informația, agenția germană de presă DPA, care citează o sursă, și cea belgiană, Belga, afirmă că Donald Trump a amenințat cu ieșirea din NATO dacă Aliații nu fac eforturi imediate pentru majorarea cheltuielilor militare, după cum scrie lesoir.be.

Donald Trump le-a cerut aliaților „să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare pe termen scurt”, potrivit unei surse citate de Reuters
Trump nu a amenințat cu retragerea din NATO, în ciuda tonului aspru pe care l-a folosit, precizează Reuters, care citează două surse din Alianță.
Întrebate dacă Trump a folosit amenințarea de părăsire a Alianței, ambele surse au răspuns: “Nu”.
Donald Trump și-a înăsprit considerabil tonul în ce privește cheltuielile pentru Apărare, nominalizând Germania, Spania și Belgia.
Liderii Alianței au cerut țărilor partenere Ucraina și Georgia să părăsească reuniunea pentru o sesiune neprogramată, la care participă doar aliații, potrivit surselor citate.
Trump avea programată, în cursul dimineții, participarea la reuniunea Consiliului Nord Atlantic la nivel de șefi de stat și de Guvern cu Georgia și Ucraina, care trebuia să se încheie la ora 10,00. Discuțiile, tensionate și centrate pe bugetele de Apărare, s-au prelungit însă și nu s-au încheiat nici la această oră, astfel încât Trump și-a anulat toate întâlnirile bilaterale.
Acesta a fost și motivul anulării întâlnirii bilaterale pe care Trump o avea programată cu președintele Klaus Iohannis.
HotNews

Vezi si

Pompierii români intervin în Franța pentru stingerea incendiilor la sud de Bordeaux (FOTO)

Misiunea pompierilor români în Franța continuă, iar luni intervin pentru stingerea incendiilor dîn zona Chapelle …