Saturday , July 20 2024

Doi români au fost arestați pentru că au exportat precursori din care au rezultat droguri de aproape 200 milioane de euro

Doi români au exportat precursori către alte state, unde au fost dizolvați, în laboratoare clandestine, și se producea metamfetamină. Au rezultat droguri de aproape 200 milioane de euro. Românii au distribuit către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania precursori.

Procurorii DIICOT au reținut, pe 2 martie, pe o perioadă de 24 de ore, doi cetățeni români cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc.

În perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi, împreună cu cetățeni cehi, slovaci, polonezi și lituanieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a acționat în Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, pentru scoaterea din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine din Polonia și Cehia.

A fost folosită o societate românească cu capital integral privat din Voluntari, înființată în cursul anilor ’90, având ca obiect de activitate producția de medicamente, al cărui asociat și administrator este unul dintre suspecți, informează DIICOT.

Rolul societății din România a fost de a cumpăra precursorii și de a-i îngloba sub forma unui medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină.

Precursorii au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România (nefiind autorizat în niciun alt stat din Uniunea Europeană), fără a fi obținută autorizația de export.

În ceea ce privește cel de-al doilea produs, societatea românească nu vea autorizație de producție și punere pe piață în România sau în țările din Uniunea Europeană.

Comprimatele respective nu au fost livrate către spitale sau farmacii din România.

Comprimatele produse în România au fost expediate către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, care le cumpărau, fără a deține autorizație de punere pe piață în statele respective, însă nu au ajuns la destinația declarată, ci în diverse locații din Polonia, de unde au fost preluate de către un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez.

În Polonia, livrările au fost fracționate în cantități mai mici și trimise în Republicile Cehă și Slovacă, unde au fost distribuite către laboratoarele în care se extrăgeau precursorii pentru producția ilicită de metamfetamină.

„Majoritatea laboratoarelor clandestine de producție a metamfetaminei, identificate pe teritoriul Cehiei și Poloniei, foloseau ca materie primă comprimatele produse în România. Pentru împiedicarea descoperirii activității infracționale, locațiile în care erau improvizate laboratoarele și împrejurimile acestora au fost păzite de membrii grupului infracțional organizat. Prin utilizarea <metodei cehe> de producție a metamfetaminei în laboratoare clandestine, dintr-un kilogram de clorhidrat de efedrină/pseudoefedrină se obțineau aproximativ 0,70 kilograme de metamfetamină. În perioada menționată, membrii grupului infracțional au organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a unui număr de 168.788.870 de comprimate în care au fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se putea produce o cantitate totală de aproximativ 4,7 tone de metamfetamină, drog de mare risc”, conform sursei citate.

Prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.

Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram).

Societatea producătoare din România a realizat, în perioada de acțiune a grupului infracțional, 97 livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi suspecți au organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul, distribuirea către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori – substanțe ce creează dependență), pentru care companiile, cu excepția a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie.

Tot în 2 martie, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor doi suspecți.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate în România la data de 01.03.2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, mai multe loturi de medicamente și suma de aproximativ 600.000 de euro, fiind identificate mai multe înscrisuri de interes în cauză.

În Polonia au fost dispuse măsuri preventive față de 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conținut de efedrină/pseudoefedrină ce provin de la fabrica din România. O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (ce a plecat cu paleți cu medicamente din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată în data de 26.02.2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant persoanele implicate (inclusiv liderul acestui grup) în momentul când se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR; într-un depozit al grupului au identificate diferite comprimate și aproximativ 100 de flacoane cu efedrină provenind de la fabrica din România. Totodată, au fost identificate și ridicate sumele de 177.215 euro și 366.200 de zloți.

În Slovacia, au fost dispuse măsuri preventive cu privire la 4 persoane, iar în Cehia la 2 persoane. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare a fost ridicată suma 1.129.220 de euro, în Slovacia, în timp ce în Cehia au fost ridicate documente privind vânzarea unei societăți, fiind indisponibilizate sume aflate în conturi bancare în cuantum de 148.103 de euro, 711.082 de coroane și 22.433 zloți.

În cele trei țări, au fost dispuse, în total, măsuri preventive față de 16 persoane. (Mediafax)

Vezi si

Wizz Air: Sunt așteptate potențiale perturbări. Pasagerii, sfătuiți să se prezinte la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de decolare

Wizz Air le cere pasagerilor să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte …