Thursday , September 28 2023

Doi militari români au murit în Afganistan

Doi militari români au murit vineri dimineaţă în Afganistan, iar un altul a fost rănit, după ce vehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Cei doi militari, sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip, făceau parte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.
Sergentul major Marius Florin Sfecheş (S) şi soldatul Cristian-Petru Filip au murit în Afganistan (Imagine: MApN)
Evenimentul s-a produs la ora 10.30, ora României în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.
Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.
“Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan”, se arată în comunicat.
Ministrul Apărării a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
În prezent, în Afganistan sunt dislocaţi 1663 de militari români, dintre care 1655 în cadrul misiunii NATO, ISAF.
Numărul militarilor români morţi în Afganistan se ridică astfel la 17, iar cel al răniţilor la 55.

Vezi si

Ciolacu: Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor. Unele pensii ar putea crește și cu 40%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că își dorește ca până la 1 ianuarie să …