Wednesday , April 17 2024

Doi deputaţi PDL şi şeful CJ Timiş, urmariti penal pentru abuz in serviciu

alin-popoviciu

Președintele PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc, împreună cu colegii săi de partid, deputații Alin Popoviciu și Cornel Sămărtinean, sunt urmăriţi penal, potrivit unui comunicat DNA. Cei trei au fost audiaţi, vineri, la sediul DNA Timişoara pentru a fi audiați în dosarul închirierii spațiilor comerciale de pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia”.
Potrivit unui comunicat DNA, Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de Alin Popoviciu, Cornel Sămărtinean şi Constantin Ostaficiuc şi extinderea urmăririi penale faţă de Florin Marius Mezin, director comercial al Aeroportului Internaţional “Traian Vuia” Timişoara, Tiberiu George Penescu şi Blaga Lucian, administratori ai unor societăţi comerciale.
Potrivit DNA, în sarcina deputatului Cornel Sămărtinean, director al Aeroportului Internațional “Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.) la data comiterii faptelor, este cercetat pentru infracțiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi conflict de interese.
Alin Popoviciu, deputat în Parlamentul României, și Constantin Ostaficiuc, președinte al Consiliului Județean Timiș la data faptelor, administratori în fapt ai unor societăți comerciale, sunt cercetaţi pentru instigare la abuz în serviciu.
În sarcina lui Florin Mezin, director comercial al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.), la data faptelor, s-au reținut infracțiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale).
Tiberiu Penescu şi Lucian Blaga, administratori ai unor societăți comerciale, sunt cercetaţi pentrun infracțiunea de mărturie mincinoasă.
“În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcționari din cadrul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.), în exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau să acționeze.
Astfel, suspecții SĂMĂRTINEAN CORNEL MIRCEA și MEZIN MARIUS FLORIN au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului.
Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, persoane cu care Sămărtinean Cornel Mircea s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.
Concret, suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului.
Această procedură viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți.
De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T.
În acest sens, suspectul MEZIN MARIUS FLORIN, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor, pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și dispus unui alt funcționar, ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.
Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin.
Cu ocazia audierilor, suspecții PENESCU TIBERIU GEORGE și BLAGA LUCIAN, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, aceștia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive.
În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin.
Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca și câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.
La data de 30 mai 2014, suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea de procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată într-un comunicat al DNA.
În perioada când aeroportul era condus de Sămărtinean, cel care a fost numit la conducerea instituţiei de Ostaficiuc după ce a condus o fabrică de ciorapi, majoritatea spaţiilor comerciale au ajuns la firma Trinvest Bakery, controlată de Cristian Iga, nimeni altul decât vărul lui Alin Popoviciu. Desigur, că spaţiile au fost închiriate pe preţuri şi de patru ori mai mici decât chiriile anterioare. Potrivit pressalert.ro, s-a ajuns până acolo, încât s-a falsificat şi contractul de închiriere, prelungindu-se cu doi ani, până în 2015.
Ilegalităţile au fost constatate, ulterior, şi de un control al Curţii de Conturi.
Fostul director al aeroportului Cornel Sămărtinean este acuzat de abuz în serviciu, în timp ce Ostaficiuc şi Popoviciu sunt anchetaţi penal pentru instigare la abuz în serviciu. Deputatul Popoviciu a negat în permanenţă că ar avea vreo legătură cu firma verişorului său. (romaniatv.net)
 
 

Vezi si

Asociația Agențiilor de Turism propune o taxă de 1 euro pentru toți călătorii care aterizează pe aeroporturile din România

Banii ar ajunge la un fond de garantare a biletelor dacă dă faliment compania aeriană. …