Friday , December 9 2022

DNA: Mircea-Ion Rus, fost şef al IPJ Cluj, reţinut pentru abuz în serviciu

Comisarul-şef de poliţie Mircea-Ion Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a informat DNA.


Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a lui Mircea-Ion Rus, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al IPJ Cluj, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a lui Daniel-Sorin Graur, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Cluj, şi a Ioanei-Paula Bob, comisar şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul instituţiei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Sub urmărire penală a fost pus şi Elek Marton, comisar şef de poliţie, şef al Poliţiei Municipiului Dej, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada mai – iunie 2021, Mircea Ion Rus, în calitatea menţionată, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea lui Elek Marton la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit, cât şi nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcţie de conducere.

“În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare şi de împuternicire în funcţie, cunoscând caracterul nelegal al acestora”, se precizează în comunicat.

DNA mai arată că, în intervalul iunie – septembrie, Elek Marton, în calitate de şef al Poliţiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofiţerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu motivaţia că ar fi fost planificat de serviciu “din partea conducerii”, în condiţiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

“Consecinţele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie urmată de obţinerea de către suspectul Elek Marton a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, menţionează anchetatorii.

Totodată, spun procurorii, în intervalul august 2020 – septembrie 2022, Elek Marton, în calitatea menţionată, în repetate rânduri, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Dej şi din cadrul Secţiei Rurală de Poliţie Dej. AGERPRES 

Vezi si

Meteo. Vremea se răcește drastic începând de luni, cu maxime negative și minime de -10 grade

De luni, 12 decembrie, vremea se va rãci semnificativ în România. Temperaturile maxime se vor …