Friday , April 19 2024

UPDATE: Parchetul General isi declina competenta si trimite la DNA dosarul VOTULUI ÎN DIASPORA

vot diaspora


UPDATE: Parchetul General trimite dosarul votului din Diaspora la DNA.
“La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale”, se arată într-un comunicat al DNA.
“În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale). Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei. La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132  din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică  a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, susţine Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
DNA a cerut Parchetului General dosarul privind organizarea votului în Diaspora. Ancheta începută de Parchet ar urma să fie continuată de DNA. MAE a trimis Parchetului o parte din documentele cerute privind organizarea votului în Diaspora.
Solicitarea DNA a fost trimisă Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În cazul în care va fi admisă de procurorul general al PICCJ, întreg dosarul, cu toate actele procedurale efectuate până acum, va ajunge la DNA, informează MEDIAFAX.
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ, prin conexarea a şase dosare penale care vizează plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului.
Faptele sesizate în respectivele plângeri sunt abuzul în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, potrivit PICCJ.
“Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sesizările formulate vizând persoane cu diferite funcţii sau funcţionari din cadrul instituţiilor cu rol decident în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, a arătat Parchetul instanţei supreme.
Precizările au fost făcute după ce procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a vorbit despre acest dosar.
“S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (…) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal”, a spus Niţu.
Conform Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Dosarul privind modul în care a fost organizat şi desfăşurat procesul electoral în Diaspora a fost cerut de către DNA pentru a continua ancheta începută de Parchetul General, informează  Realitatea TV. Direcţia suspectează fapte de corupţie în organizarea votului în afara ţării.
DNA a cerut Parchetului General dosarul privind organizarea votului în Diaspora. Ancheta începută de Parchet ar urma să fie continuată de DNA.
MAE a trimis Parchetului o parte din documentele cerute privind organizarea votului în Diaspora.
DNA suspectează fapte de corupţie în organizarea votului în afara ţării. Este vorba de acuzaţii de abuz în serviciu, neglijenţă şi împiedicarea dreptului constituţional de vot.
Parchetul General a început deja urmărirea in rem faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot. Mai mulţi funcţionari publici din instituţiile responsabile de organizarea alegerilor prezidenţiale ar fi vizaţi.
 

Vezi si

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea se încălzește

Agenția Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 22 aprilie …