Tuesday , April 23 2024

Diplomele universitatilor acreditate din Romania vor fi recunoscute in Franta

Diplomele univeristatior acreditate din Romania vor fi recunoscute in Franta si invers, dupa ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucuresti, de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin.
“Exista o Conventie internationala de la Lisabona care, in principiu, pune in lege posibilitatea recunoasterii diplomelor, dar recunoasterea efectiva revine celor doua state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astazi, care va fi ratificat de Parlament si prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele doua state recunoasterea diplomei univeristare”, a explicat ministrul Educatiei.
Andronescu a mai spus ca Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) recunostea fara probleme stagiile facute in Franta de studenti romani.
Prin acest tratat, recunoastere diplomelor devine valabila fara acordul dintre universitati, cum se practica atunci cand nu exista un astfel de acord. “Recunoasterea diplomelor devine obligatorie dupa ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, pana la sfarsitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament”, a mai spus ministrul Educatiei, care a precizat ca Romania a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta.
“Cred ca mai avem un tratat similar cu Italia”, a adaugat ministrul.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franta primeste la studii, in invatamantul superior, cei mai multi studenti.
“Avem, in Romania, cele mai multe teze realizate in co-tutela cu universitati franceze, avem foarte multe acorduri directe intre universitati. Exista foarte multe lucrari de cercetare pe proiecte europene care se deruleaza cu participarea cercetatorilor romani si francezi, precum si programe de masterat in co-tutela cu univeristati franceze si visiting profesori veniti din Franta. Mobilitatea pe care o gandim la nivelul studentilor si profesorilor are cea mai mare anvergura spre Franta. Vorbim despre internationalizarea invatamantuluui. Acesta este si un criteriu de ranking pentru universitate – numarul studentilor straini”, a mai spus Andronescu.
In universitatile din Romania sunt multi studenti francezi, iar in ultimii ani, numai la Medicina au venit peste 1.500 de de tineri. “Cred ca valoarea scolii de medicina din Romania este un atu pentru tinerii francezi care vin sa invete la noi”, a mai spus Andronescu.
Rectroul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, crede ca tratatul incheiat cu Franta va reduce birocratia. “Dupa stiinta mea, nu au fost probleme cu studentii care au studiat in Franta. In toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregatire, iar asta, cu certitudine, in baza propriilor acorduri bilaterale”, a mai spus rectorul UB.
Tot joi, Universitatea din Bucuresti a primit de la Ambasada Frantei cheile Vilei Noël, unde va functiona Centrul Regional Francofon de Studii Avansate in Stiinte Sociale (CeReFREA – Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales).
Astfel, proiectul care a castigat prestigiosul premiu Louis D. al Academiei Franceze, in valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de Cooperare al Ambasadei Republicii Franceze in Romania, intr-un pol de excelenta pentru studiul Stiintelor sociale francofone: Centrul Regional Francofon de Studii Avansate in Stiinte Sociale (CeReFREA).
Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetatori, doctoranzi si post-doctoranzi in mobilitate si de a sustine retele de cercetare in domeniul stiintelor sociale prin conferinte, evenimente stiintifice, seminarii si programe, a explicat ambasadorul Frantei, Philippe Gustin.
Vila Noël beneficiaza de o suprafata utila de aproximativ 800 de metri patrati si are sali de conferinte si de seminarii, o biblioteca si birouri individuale.
Cladirea permite si amenajarea unor camere pentru cinci-opt rezidenti, precum si a unei cafenele.
Partenerii in activitatile CeReFREA sunt Universitatea Bucuresti (prin Facultatea de Stiinte Politice, Noua Scoala Doctorala Francofona in Stiinte Sociale-EDSS, Colegiul Juridic Franco-Roman al Facultatii de Drept-CJFR si Catedra Senghor), New Europe College-NEC, Institutul de Studii Avansate in Stiinte Sociale si Noua Universitate Bulgara (prin Departamentul de Stiinte Politice, Sofia-SPNUB).
Infiintata in 1864, Universitatea din Bucuresti este considerata cea mai importanta institutie de invatamant superior din Romania.
In facultatile Universitatii Bucuresti sunt 2.700 de studenti francofoni la stiinte sociale, iar 600 dintre ei vor primi diploma franco-romana. De asemenea, la masterul francofon sunt aproape 200 de studenti.
Prin CeReFREA, institutia isi propune sa devina un pol de excelenta francofona pentru cercetare in Europa Centrala si de Sud-Est. (Mediafax)

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …