Wednesday , February 28 2024

Dezvaluiri: Ronald Reagan a schimbat politica externa a SUA fata de Romania dupa dezvaluirile facute de Pacepa

reagan

Fostul preşedinte american Ronald Reagan a fost atât de impresionat de dezvăluirile şocante făcute de generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa – autor al volumului ‘Dezinformarea’ – încât şi-a schimbat politica externă faţă de România, stat comunist cheie pentru SUA, realizând faptul că a fost vorba de o dezinformare care l-a indus în eroare pe predecesorul său Jimmy Carter, relatează sâmbătă WND-TV.
Republicanul Frank Wolf, în prezent la cel de-al 17-lea mandat în Congres, a lucrat cu Reagan în timpul Războiului Rece. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru WND-TV, Frank Wolf a amintit de o întrevedere pe care el, senatorul Jesse Helms şi alţi câţiva au avut-o cu preşedintele Reagan şi în cursul căreia au discutat condiţiile din România comunistă.
Înainte de a fugi în SUA, în 1978, Pacepa a fost şeful serviciilor române de informaţii externe şi mâna dreaptă a dictatorului român. La auzul dezertării lui Pacepa, Ceauşescu a făcut o criză de nervi şi a dat ordin ca Pacepa să fie urmărit în America şi ucis.
La sfârşitul anilor ’70, înainte ca Pacepa să facă dezvăluiri, preşedintele Carter îl aprecia pe Ceauşescu ca fiind mai mult un moderat, luminat, tipul de pro-occidental comunist, ‘cu care se puteau face afaceri’, în contrast cu ‘aripa dură’ de la Moscova. Carter era convins că a ajuta această ţară independentă era un pas crucial către dezmembrarea URSS. După alegerea lui Reagan, chiar şi propriii consilieri pe politică externă erau divizaţi, unii considerând că România era o ţară moderată cu care SUA ‘puteau lucra’ împotriva Moscovei, mai spune Wolf.
Totuşi, după cum o dovedesc dezvăluirile şocante făcute de Pacepa în ‘Orizonturi Roşii’, ‘moderatul’ Ceauşescu era o mare minciună, un viclean calculat, fiind vorba de o campanie de ‘dezinformare’ creată în mod expres pentru a-i păcăli pe americanii creduli.
În realitate, după a declarat Frank Wolf pentru WND, viaţa în România ‘era mai întunecată decât la Moscova’. Reagan a găsit dezvăluirile făcute de Pacepa atât de fascinante şi de convingătoare încât şi-a schimbat politica faţă de România la numai o zi după ce a primit un exemplar din ‘Orizonturi Roşii’, volum la care s-a referit drept ‘cartea sa de căpătâi în ceea ce priveşte dictatorii’.
Citind la WND-TV din jurnalul lui Ronald Reagan, Wolf l-a citat pe fostul preşedinte american care reflecta asupra presupusei ‘moderaţii’ a României: ‘Aparent este un fals /…/ şi încălcările drepturilor omului sunt mai grave decât în Uniunea Sovietică’, scria Ronald Reagan în jurnal.

Vezi si

Valabilitatea permiselor auto va crește de la 10 la 15 ani

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din …