Thursday , December 1 2022

Dezbaterile pe buget. Primarii nu primesc tot impozitul pe venit

plen

Plenul reunit al celor două Camere a respins un amendament adoptat în Comisiile de buget-finanțe, amendament potrivit căruia impozitul pe venit ar fi rămas integral la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.
Opoziția susține că amendamentul adoptat de Comisiile de buget-finanțe a căzut la votul din plenul reunit deoarece, simultan cu ședința comună a celor două Camere, ar fi fost convocat și plenul Senatului.
„Situația este fără precedent și strigătoare la cer (…) În același timp, la Senat, printr-o diversiune, a fost convocată o altă ședință”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.
Liberalii au solicitat reluarea votului, dar cererea nu a fost luată în considerare de președintele de ședință.
Site-ul Senatului arată că ședința comună trebuia să se desfășoare între 11.00 și 13.30, astfel încât să aibă loc, la 14.00, ședința Biroului Permanent și, apoi, de la 15.00, ședința de plen a Senatului.
Comisiile de buget-finanțe adoptaseră, vineri, un amendament, la alin. 1 art. 6 al proiectului de buget, potrivit căruia: „În anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 și art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepția impozitului din venituri din pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale astfel:
a) 18% la bugetul local al județului;
b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
c) 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, la trezoreria municipiului reședință de județ”.
Amendamentul fusese formulat de parlamentari UDMR, PNL, USR, PMP, dar și de senatorul PSD Eugen Teodorovici.
În plenul reunit, amendamentul a primit însă 105 voturi „pentru” și 119 voturi „împotrivă”, așa că a fost declarat respins.

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …