Friday , April 19 2024

Dezbaterile de la CCR în cazul Kovesi, amânate pentru 30 mai

Dezbaterile pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost amânate pentru 30 mai, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
iohannis-kovesi

Consilierul prezidențial Simina Tanasescu a explicat faptul că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri şi exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului.
“Finalizarea unei proceduri, căci nu e niciun blocaj, finalizarea unei proceduri legale, printr-un act administrativ emis de preşedintele României, nu a blocat nimic, a încheiat o procedură. Nu e un blocaj, e finalizarea unei proceduri.
Această finalizare nu împiedică în niciun fel declanşarea unei ulterioare, posibile, viitoare proceduri, nici dorită, nici nedorită, dar nu blochează nimic. Este exercitarea unei atribuţii legale pe care, în cazul nostru, preşedintele României o are”, a explicat consilierul prezidențial.
Simina Tănăsescu a subliniat că sesizarea prim-ministrului Viorica Dăncilă nu precizează în ce constă blocajul instituțional în cauză.
“Situaţia prezentată în sesizare nu constituie un conflict juridic de natură constituţională. Prin urmare, vă rog să respingeţi cererea ca inadmisibilă”, a mai adăugat Tănăsescu în fața judecătorilor CCR.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.
“Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a susține conflictul juridic de natură constituțională, conflict sesizat de prim-ministrul României.
Președintele României a afirmat și a repetat faptul că nu se poate da curs propunerii de revocare a șefei DNA din motive de oportunitate politică. Sigur, erau declarații publice în media.
Considerăm că refuzul președintelui României de a da curs propunerii de revocare a șefei DNA în este de natură să creeze un blocaj instituțional prin împiedicarea finalizării procedurii de revocare, cu consecința unui conflict juridic de natură constituțională.
″Întrebarea principală pe care v-o adresez este aceea dacă președintele României are un drept de veto în procedura de revocare a procurorilor-șefi, răspunsul la această întrebare oferind și soluții pentru eliminarea blocajului instituțional și stabilirea conduitei de urmat pentru părțile aflate în conflict”, a mai adăugat ministrul Justiției în fața judecătorilor CCR.
stirileprotv.ro

Vezi si

Comisia Europeană a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne

Comisia Europeană a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se …