Wednesday , February 1 2023

Dezastru după viiturile care au lovit România: UN MORT, patru DISPĂRUŢI. 1.000 de oameni evacuati

salvare

Dezastru după viiturile care au lovit România. Un om a murit, patru sunt dispăruţi. Peste o mie de oameni au fost evacuaţi de teama puhoaielor, iar zeci de localităţi sunt devastate. În judeţele Olt, Gorj, Argeş şi Vâlcea, sute de case au fost distruse cu totul sau îngropate în mâl, animale au murit înecate, mai multe drumuri au fost distruse de ape.
În Vaideeni, peste o mie de oameni au fost evacuaţi, iar 100 de locuinţe au fost distruse.
Greul abia începe la Vaideeni pentru oamenii care şi-au văzut casele măturate de potop. Sub cerul liber, sinistraţii îşi plâng amarul şi nu ştiu încotro s-o apuce. “Acasă” este doar o amintire pentru o altă familie rămasă fără locuinţă. Oamenii au salvat doar câteva lucruri, iar acum dorm în maşină. Rămaşi fără acoperiş deasupra capului, alţi localnici s-au adăpostit la căminul cultural.
După viitura uriaşă, din multe case au rămas doar fundaţiile, altele au fost îngropate în mâl. Unui localnic i s-a făcut rău când şi-a văzut casa luată de ape. A primit îngrijiri medicale, însă a murit după câteva ore.
Imagini de-a dreptul şocante au fost surprinse şi în localitatea Novaci, din judeţul Gorj. Apele s-au retas acum, iar în loc a rămas o mare de nămol şi mizerie. Case, maşini, tot ce-au strâns oamenii intr-o viaţă, nimic nu mai poate fi recuperat.
Patru oameni au stat cinci ore în apă până când salvatorii au putut ajunge la ei. Oamenii au stat agăţaţi de crengi până când pompierii au ajuns la ei. Au fost trasi unul câte unul din apă cu ajutorul cordelinelor.
Dezastru e şi în judeţul Olt, unde viitura a măturat zeci de case. Oamenii salvează ce mai pot din apa şi mâlul care le-a stricat tot ce aveau. La Ciureşti, în mai multe case apa a depăşit un metru, iar oamenii au fost evacuaţi.
Guvernul se reuneşte în şedinţă joi, la ora 16.00, la Palatul Victoria, când ar putea aloca câte 12 milioane de lei pentru judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş în scopul acoperirii cheltuielilor de urgenţă pe care le implică intervenţia la inundaţii şi pentru înlăturarea efectelor acestora.
 
 

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …