Saturday , December 3 2022

Deutsche Welle: Johannis nu-l scoate din joc pe MRU. Un tandem între cei doi este soluţia ideală

foto: adevarul.ro
foto: adevarul.ro
Klaus Iohannis constituie o miză mai riscantă decât pariul Mihai Răzvan Ungureanu, însă ar fi greşit să se creadă că unul l-ar exclude pe celălalt. Dimpotrivă. Soluţia ideală pentru soliditatea internă şi imaginea externă a României ar putea fi un tandem MRU-Iohannis, cu învestirea celui din urmă în funcţia şefului guvernului român, este concluzia unei analize Deutsche Welle.
Deutsche Welle a realizat o analiză a candidaturilor lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă, notând că primarul Sibiului pare a dispune de cărţi bune pentru o candidatură.
“Totuşi, liderul Forţei Civice posedă câteva atuuri tari. MRU are mai mult decât o simplă experienţă politică locală. Şi a condamnat clar atacurile la justiţie din ultimii doi ani.
Iohannis e mai vulnerabil. Multora le e suspect refuzul său de a regreta puciul din 2012. Ori de a-i admite existenţa. Prin urmare, ar putea isca bănuieli apetenţa lui pentru apărarea statului de drept. (…) Originea germană îi conferă primarul Sibiului nu doar avantajul imaginii de om serios, ci şi un neajuns electoral considerabil. Ar putea figura, în ochii multora, nu (doar) ca un soi de neamţ „mântuitor la ceas de cumpănă”, ci şi ca o „unealtă” a Berlinului, ori a unei prezumtive „antante ruso-germane”, menite să împiedice integrarea Republicii Moldova în structurile euro-atlantice”, comentează DW.
În plus, autorul analizei arată că “sibianul i-ar putea oferi unui Victor Ponta plafonat electoral o nesperată şansă de a creşte pe criterii naţionaliste prin migrarea unei părţi a votului conservator spre un PSD dispus la culisări patriotarde”.
“Date fiind ameninţările majore confruntând Europa şi atribuţiile şefului statului român în materie de securitate, alegerile prezidenţiale din noiembrie vor dobândi o importanţă fără precedent.
În contextul lor, Iohannis constituie, din unghiul dreptei reformiste, o miză mai riscantă decât pariul MRU. Ar fi însă greşit să se creadă că unul l-ar exclude pe celălalt. Dimpotrivă. Soluţia ideală pentru soliditatea internă şi imaginea externă a României ar putea fi un tandem MRU-Iohannis, cu învestirea celui din urmă în funcţia şefului guvernului român”, se arată în analiza DW.
 
 

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …