Sunday , April 28 2024

Deputatul ucrainean de origine română George Mazurașu vrea să-i închidă pe cei care folosesc conturi false în rețelele de socializare

Deputatul Poporului din Rada Supremă a Ucrainei, George Mazurașu (etnic român ales într-o circumscripție cu număr mare de etnici români din regiunea Cernăuți unde a candidat din partea partidului președintelui Volodimir Zelenski „Sluga Poporului”), propune interzicerea folosirii conturilor false pe rețelele de socializare în scopul răspândirii de informații nesigure (s.red.) sau pentru influențarea luării de decizii ori a altor acțiuni. În proiectul de lege nr. 9223 inițiat de George Mazurașu la data de 19.04.2023, se propune nici mai mult nici mai puțin decât aplicarea unei pedepse de la cinci la opt ani închisoare cu confiscarea bunurilor în timpul legii marțiale.

În acest sens, media ucraineană (inclusiv cea de la Cernăuți) face referire la site-ul Radei Supreme a Ucrainei sau la unele date ale Ministerului Afacerilor Interne din țara vecină. Printre altele în nota explicativă a proiectului de lege „Cu privire la modificările la Codurile de procedură penală și penală ale Ucrainei privind stabilirea responsabilității pentru acțiunile individuale împotriva elementelor de bază ale securității naționale a Ucrainei”, este specificat că platformele sociale nu facilitează eliminarea sau blocarea conturilor false care răspândesc minciuni. „Din păcate, rețelele de socializare nu răspund prea mult la mesajele despre profiluri false și pagini care sunt implicate în atacuri informaționale. Dar probabil că această problemă ar trebui rezolvată prin alte modificări legislative care să permită întărirea poziției organelor de stat special autorizate în comunicarea cu proprietarii, manageri (oficiali, persoane fizice) de rețele sociale, alte platforme de informare”, se arată în nota explicativă.

Mazurașu mai susține că Rusia folosește în mod activ „boți” pentru atacuri informaționale

În prezent, în condițiile legii marțiale din Ucraina, au fost stabilite faptele utilizării active a roboților în resursele internet orientate social pentru a desfășura activități informaționale distructive în detrimentul securității naționale și de stat a Ucrainei. „Serviciile speciale rusești, în interesul țării agresoare, își sporesc eforturile de a folosi un astfel de instrument de război informațional precum crearea de platforme de rețele sociale Facebook, Instagram și Twitter rețele de conturi (conturi) (așa-numitele rețele de boți) care conțin date nesigure despre utilizatorii ale căror activități sunt coordonate din exterior și unite printr-un singur scop, în special, cum ar fi desfășurarea de acțiuni de influență a informației împotriva intereselor statului Ucrainei”, se arată în rațiune. Ținând cont de consecințele negative tot mai mari pentru statul ucrainean, în special în timpul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, cauzate de crearea în scopul vânzării și utilizării conturilor care conțin informații false, organizarea implementării unor atacuri informaționale cu distribuirea de informații inexacte care amenință interesele naționale ale țării vecine, sau să influențeze luarea deciziilor sau executarea sau neexecutarea acțiunilor de către autoritățile statului sau organele locale de autoguvernare sau de oficialii acestor organe, „pare relevantă și logică introducerea răspunderii penale pentru săvârșirea unor astfel de acțiuni”, este de părere deputatul George Mazurașu, chiar și „în lipsa semnelor de trădare de stat”.

Proiectul de lege „Cu privire la modificările la Codurile de procedură penală și penală ale Ucrainei privind stabilirea răspunderii pentru acțiunile individuale împotriva elementelor de bază ale securității naționale a Ucrainei” poate fi citit aici. „Implementarea legii nu va avea impact asupra mediului de piață, asigurând protecția drepturilor și intereselor întreprinderilor, dezvoltarea regiunilor, creșterea sau scăderea capacității comunităților teritoriale, a pieței muncii, a nivelului de ocupare. a populației, sănătatea publică, îmbunătățirea sau deteriorarea sănătății populației sau a grupurilor sale individuale (cu excepția potențialului impact pozitiv datorat sentimentului de protecție împotriva atacurilor informaționale false și manipulative), ecologia și mediul natural înconjurător, volumul a resurselor naturale, nivelul de poluare a aerului atmosferic, apei, solului, în special poluarea prin deșeuri generate, alte relații sociale”, scrie Mazurașu într-o notă explicativă.

Ce i se impută de către naționaliștii ucraineni lui Mazurașu

Pe de altă parte, presa naționalistă și agitatorii de această factură din Ucraina au în continuare față de deputatul George Mazurașu o atitudine sceptică, ba chiar denigratoare pe alocuri. Ei susțin că deputatul George Mazurașu ar fi vrut să-i priveze pe ucraineni de dreptul de a primi servicii în limba lor maternă iar pentru asta unii i-au aruncat fel de fel de acuze, inclusiv una de genul „idiot util” sau alta precum „acolit al inamicului”. De fapt, este vorba despre un demers al deputatului de origine română de a strânge semnături de la colegii săi din Rada Supremă a Ucrainei pe un proiect de lege privind „creșterea confortului serviciului public” și față de care naționaliștii ucraineni i-ar reproșa că vrea abrogarea normei de bază a legii cu privire la limbă, care garantează tuturor prestarea de servicii în limba ucraineană. În mod evident, dat fiind contextul războiului ruso-ucrainean, o manieră de a pune problema în acest fel radicalizează uneori chiar și elemente care nu erau încadrabile ca „extremist” sau „naționaliste”.

Proiectul de lege cu privire la „creșterea confortului serviciului public” nu se referă doar la ruși și asta pentru simplul fapt că nu există doar ruși printre minoritățile naționale din Ucraina. Conform legii în vigoare în Ucraina, un cetățean care se află pe teritoriul țării în cauză poate fi servit în orice limbă cu condiția ca dacă i se adresează în ucraineană, atunci el trebuie să relaționeze mai departe în ucraineană. Situația nu se referă doar la interacțiunea dintre cetățeni cu funcționarii publici, de exemplu, ci și în alte conjuncturi cum ar fi aceea de la casa de marcat de la diverse magazine etc. Naționaliștii ucraineni cred că este suficient doar că legea nu interzice ca între doi membri ai unei comunități etnice oarecare să poată fi o relaționarea verbală în limba maternă a celor doi. (D.P.)

 

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …