Saturday , April 20 2024

Deputatii voteaza azi modificarile la Codul Silvic: Proprietarii de padure ar putea sa defriseze si sa construiasca pe 500 mp din terenul forestier

paduri

Camera Deputatilor este camera decizionala, iar daca deputatii voteaza azi legea, ea merge la presedinte pentru promulgare.
Propunerea de modificare a Codului Silvic va fi discutata marti in plenul Camerei Deputatilor. Initial, in varianta propusa de fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, au fost introduse o serie de masuri care limitau taierile ilegale si furtul de lemn din paduri, insa aceste prevederi au fost scoase prin amendamente de mai multi deputati PSD. In plus, proiectul de Cod Silvic permite proprietarilor de padure privata sa defriseze si sa construiasca pe maxim 500 mp din terenul forestier. Pe actualul Cod se permite construirea doar pe 200 mp. O prevedere buna a acestui proiect, introdusa la initiativa deputatilor PSD este ca lemnul sa fie prelucrat pe plan local. Totodata insa, producătorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din păduri proprietate publică a statului, ceea ce inseamna ca se incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului, dar vor fi afectate micile firme care fac exploatarea si prelucrarea primara a lemnului.
Principala modificare propusa la Codul Silvic, in proiectul initiat de fostul ministru delegat pentru ape si paduri, Lucia Varga, era vanzarea lemnului din rampe primare, masurat, nu ca pana acum, estimat, din padure. In prezent, proprietarii de padure scot la inceputul anului, la licitatie, cantitatea de lemn pe care o pot recolta in anul respectiv, cantitate estimata (“pe picior”, copacii neputand fi masurati exact daca nu sunt taiati), iar firmele care castiga licitatia se duc si scot lemnul din padure dupa care il prelucreaza sau il vand mai departe. Dupa noua modificare propusa la Codul Silvic lemnul nu va mai fi vandut, netaiat din padure, ci din rampe dupa ce va fi taiat de administratorii de padure si adus pana acolo. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, initiatoarea acestei modificari, spune ca aceasta prevedere ar limita taierile ilegale de lemn, deoarece in cantitatea estimata sunt erori de +-/15%, unde poate fi introdus lemn taiat ilegal.
Problema cu aceasta prevedere este ca Romsilva, administratorul padurilor publice, nu are infrastructura necesara pentru a aplica aceasta prevedere. Mai mult, Emil Iugan, proprietarul unei firme de exploatare si prelucrarea primara a lemnului din Bistrita, spune ca aceasta prevedere va scoate firmele romanesti de pe piata: “Daca aceasta reglementare va fi pusa in practica, firmele romanesti au o singura optiune, sa faca exploatare forestira in prestari servicii. Sa faca partea cea mai grea, exploatarea forestiera, sa scoata lemnul din padure, sa-l aduca in depozite, sa-l sorteze si de acolo sigur, firmele romanesti nu vor putea concura cu marile companii multinationale la preturile pe care ei vor cumpara din aceste depozite aproape intreaga productie”, spune acesta.
Aceasta prevedere a fost scoasa din proiectul de modificare a Codului Silvic de deputatii PSD.
O alta prevedere propusa in varianta initiala de modificare a Codului Silvic si pastrata pana in prezent este ca proprietarii de padure privata vor putea defrisa 500 mp de padure si construi pe aceasta suprafata.
Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica este de parere ca aceasta prevedere este catastrofala pentru padurile tarii si cere interzicerea ridicarii de constructii in padure.
O alta prevedere controversata, aflata in varianta propusa de Lucia Varga si mentinuta de deputatii PSD, este ca producătorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din păduri proprietate publică a statului. Pe de o parte, aceasta prevedere incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului. Pe de alta parte, producatorii de mobila folosesc lemnul prelucrat de firmele de exploatare si prelucrare primara, iar micile firme care fac acest lucru ar putea fi afectate deorece nu vor putea concura niciodata cu marii producatorii de mobila.
Deputatul Lucia Varga spune ca propunerea de modificare a Codului silvic se discuta desi raportul Comisiilor de Agricultura si Justitie nu a fost facut public. “Voi cere ca acest proiect sa fie retrimis la comisii”, a declarat aceasta. (Hotnews)

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …