Friday , March 29 2024

Deputații au votat pentru extinderea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute. Ce le-a spus Udrea deputatilor

udrea

Ar putea fi ultimele ore de libertate pentru Elena Udrea! Procurorii au cerut aviz de la Parlament pentru o nouă arestare, cea de-a patra, şi pentru extinderea urmăririi penale în dosarul “Gala Bute”.  Elena Udrea a primit permisiunea să-şi părăsească domiciliul, unde se află în arest, şi să vină în Parlament, pentru a-şi susţine cauza. 
Deputații au aprobat cu 218 voturi pentru și 76 împotrivă extinderea urmării penale a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute.
În plen au fost prezenți la vot și deputați care au dosare penale sau care sunt plasați sub control judiciar: Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță dar și Lazslo Borbely. În schimb, nu au venit Victor Ponta sau Vlad Cosma.
“Dragi colegi, iata sunt din nou in fata dumneavoastra dupa doar doua saptamani. In urma cu doua saptamani ati votat sase cereri impotriva mea, trei de incepere a urmaririi penale, trei de arestare preventivă, din care una si cu retinere si arestare preventivă. Le-ați aprobat pe toate sub marota: noi nu ne opunem justitiei (…) Am fost de acord și am spus și atunci, în fața dumneavostră, că justiția trebuie să funcționeze în cazul tuturor. Dar pentru asta era suficient să dați aviz doar cererilor de urmărire penală, pentru ca ancheta să se poată derula și în ceea ce mă privește. V-am vorbit atunci despre libertate, stat de drept si justitie, dar si despre nevoia de a exercita transparent puterea de către cei aleși de popor, nu în mod ocult de către generali ai serviciilor secrete.
Nu a contat, cum nu a contat nici exceptionalul situației în care m-am aflat. Un deputat împotriva căruia s-au formulat nu mai puțin de trei cereri de arest preventiv în decurs de doar două ore și șase cereri în total, într-o cauza în care zeci de persoane implicate, fosti ministri, actuali miniștri, înalți demnitari erau în libertate, ori nici macar nu fusesera chemati la audieri. Nu a contat ca eram tinta unei actiuni precise, în care secrete trebuiau păstrate prin folosirea cătușelor împotriva mea. Celor mai multi dintre dvs le-a fost teama, teama de cei cu care mă lupt și cu care mâine ar putea să vă facă oricăruia dintre dumneavoastră la fel. Ati stat pana la 1 noaptea și ati votat într-o disciplina nemaintalnita aici, apoi ați trimis în mijlocul nopții deciziile Parlamentului Monitorului Oficial pentru a fi publicate.Parlamentul refuză să ia în discuție cazurile altor colegi, resping solicitările procurorilor ori întârzie cu lunile publicarea hotărârilor de avizare a începerii urmăririi penale în Monitorul Oficial.
Stimati colegi, în urma cu două săptămâni ați aprobat trei cereri de arestare preventiva și alte de retinere. În total șapte capete de acuzare împotriva mea. La doua saptamani, iata ca cele dintre cele doua de arestare au fost invalidade de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar, cea de-a treia, prezentată ca fiind foarte urgentă, nici măcar nu a fost folosită. Dintre cele sapte capete de acuzare, ultimul complet de la ÎCCJ a reținut doar unul, pentru care a dispus măsura arestului la domiciliu. În primul rând este evident că sunt o țintă, sunt vânată sistematic, iar faptul că mai există doua cereri, astazi, pe care dumneavoastră trebuie să le mai votați reprezintă înca o dovadă în acest sens. În ritmul acesta, o sa ne vedem din doua in doua saptamani pana in 2016. Multe dintre aceste acuzații sunt pur și simplu minciuni ale unora care încearcă să scape de propriile probleme cu legea, în satisfacția anchetatorilor și făcând denunțuri. Cei care fac denunturi pleaca acasa, cei care nu fac acuzatii la adresa mea stau in arest. Ati aprobat sase cereri bazate exclusiv pe supoziții ale procurorilor, pe denunțuri și delațiuni fără niciun fe de probă. Dragi colegi, ca să înțelegeți ce votați acum, aflați inclusiv că cererea de arestare de astăzi se bazează pe denunțuri, unul dintre ele chiar al prietenei mele, fosta șefa a Companiei Naționale de Investiții, care, acuzată fiind de luare de mită, a decis că poate rămâne în libertate dacă toarnă împotriva mea și a făcut-o.
Pe baza acestor dovezi, normal ar fi fost ca DNA să renunțe la noua cerere de arest preventiv în ceea ce mă privește. Avem dovada felului în care se ajunge la a fi acuzat un om sau chiar la a fi arestat. Poate că noi ar trebui să fim ultimele persoane care să invocam absurdul acestei situații, pentru că noi am creat aceste legi: Codul de procedură Penală și Codul Penal. Cele două încurajează delațiuni și alimentează forțări din partea procurorilor. Daca eu pe denunturi am putut sa stau arestată preventiv o saptamana, același lucru poate să li se întâmple fiecăruia dintre dumneavoastră și oricărui român. De aceea, cred că noi avem obligația să corectăm aberațiile născute în aplicarea acestor coduri și care afectează însuși actul de justiție.
Dragi colegi, dosarul Gala Bute reprezinta dovada cea mai clara ca separarea puterilor în stat nu mai functioneaza. O putere dorind să cenzureze activitatea altei puteri: cea executivă. Practic firul rosu al acuzatiilor este opinia procurorilor ca aceasta gala nu trebuia sa aiba loc (…) Premierul de astazi si multi dintre dvs ati fost prezenti la acel eveniment. Consensul politic de atunci asupra acelui eveniment este pus astazi la indoiala de anchetatori. Acuzatiile care mi se aduc tin de activitatea departamentelor din minister, nu de activitatea ministrului.
Nu ma voi da nici cu mir, nu voi spune nici rugaciuni. Vreau sa stiti ce ati facut cu votul dvs pe 9 februarie. Pe 11 Februarie am fost arestata (…) Peretii erau scorojiti, geamul nu se inchidea cum trebuie si era curent. Ceea ce dadea sanse la o raceala. As fi vrut să vin astăzi în cătușe în fața dumneavoastră, sa le puteti vedea, sa le puteti atinge, ca sa vedeti ce se intampla. Intr-o anumita masura vreau sa va multumesc, mi-ati deschis ochii. Am cunoscut doua persoane minunate (…) Se afla in arest preventiv de doua luni fiecare si se lupta pentru viata lor la propriu si la figurat. Sunt oameni obisnuiti despre care nu se vorbeste in presa. Stau cu lunile inainte de a li se judeca acuzatiile care li se aduc.
De prea multe ori se apeleaza la masura arestului preventiv, fara ca aceasta sa se impuna si Parlamentul sunt convinsa ca nu stie care sunt efectele. Vazandu-le pe acele femei acolo, va spun ca trebuie sa oprim ca arestarea preventiva sa devina o practica, ceee ce poata afecta buna desfasurare a actului de justitie. S-a ajuns ca actul de justitie sa fie apanajul unei persoane sau a unei singura institutii.
Cei care reformeaza clasa politica trebuie sa fie cetatenii prin votul lor. Nu va cer sa votati intr-un anumit fel, ci doar conform constiintei dumneavoastra. Trebuie sa incepem sa ne comportam responsabil intr-o tara. Faceti ce trebuie sa faca Parlamentul, legiferati! Modificati Codul Penal si Codul de procedura Penala pentru ca ceea ce se intampla in cazul meu si cazul multor oameni sa nu se mai intample.
Sistemul e dezechilibrat pentru ca e condus din spate discretionar. Nu e normal nici pentru justitie, nici pentru democratie. Cand veti pune bilele in urne vreau sa va ganditi ca constituie un precedent extrem de periculos. Vreau sa lasati la o parte stereotipurile si sa va intrebati: este pentru pentru viitorul Romaniei ceea ce se intampla?”
 
 

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …