Monday , November 29 2021

Delegaţia Permanentă a PNL se reuneşte marţi seară. Decizia anticipată: retragerea miniştrilor din Guvernul Ponta

antonescu-iohannis

Delegaţia Permanentă a PNL este aşteptată să tranşeze, marţi seară, situaţia din USL, o decizie anticipată de liderii partidului fiind retragerea miniştrilor liberali din Guvern.
Dacă la şedinţa convocată, marţi, de la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, PNL decide să-şi retragă miniştrii din Guvern, este de aşteptat ca aceştia să-şi depună demisiile miercuri, înaintea şedinţei de Guvern.
Anunţul convocării Delegaţiei Permanente a fost făcut la sfârşitul săptămânii de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta, aflat de luni într-o vizită oficială în Austria, este aşteptat să sosească în ţară marţi la prânz, informează Mediafax.
C. Antonescu a susţinut că opţiunea premierului Victor Ponta este „clară”. Întrebat dacă le va cere miniştrilor liberali să se retragă din Guvern, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea acestuia privind acceptarea propunerilor PNL, el a spus: „Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului, dar eu, ca preşedinte, cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns”.
Luni, prin vocea prim-vicepreşedintelui Klaus Iohannis, PNL a transmis că „negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat”.
„Această situaţie evident va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente a PNL şi acolo se va trage o concluzie”, a punctat Klaus Iohannis.
Întrebat ce se va întâmpla la Delegaţia Permanentă, K. Iohannis a răspuns: „Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern”.
Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că, după părerea sa, dacă Delegaţia Permanentă hotărăşte retragerea miniştrilor din Guvern, „atunci acest lucru nu va fi reversibil”.
Formula unui nou executiv, format de USD după retragerea PNL, ar urma să ajungă în Parlament pe 4 martie. „BPN al PSD a decis să mergem în Parlament cu noul Guvern, marţi, 4 martie, astfel încât până pe 8 să fie instalat”, au declarat, pentru Mediafax, surse social-democrate.
Sunt două săptămâni de la declanşarea crizei în Uniunea Social Liberală, criză care pare că se îndreaptă spre deznodământ. A început în momentul în care premierul Victor Ponta a condiţionat numirea lui Klaus Iohannis în funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier de crearea unui post de vicepremier şi pentru conservatori.
În fiecare zi, liderii USL au lansat noi atacuri: dacă Crin Antonescu spunea că Ponta tratează USL ca pe propria moşie, liderul social-democrat l-a acuzat pe liderul PNL că se pregăteşte să candideze la prezidenţiale, susţinut nu de USL, ci de opoziţie.
Aşa s-a ajuns ca liberalii să îi dea premierului un ultimatum de care acesta nu a ţinut cont: dacă nu acceptă cerinţele PNL, atunci pleacă de la guvernare.
digi24.ro

Vezi si

Toți românii vor putea participa la Parada de 1 Decembrie. Interdicția de intrare la eveniment pentru cei nevaccinați este valabilă doar pentru zona oficială

 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că la parada de 1 …