Sunday , December 4 2022

Decizie radicala la Vatican legata de preotii pedofili: Papa Francisc a infiintat un tribunal bisericesc

papa francisc

Papa Francisc a decis crearea unui tribunal bisericesc pentru judecarea episcopilor care nu reusesc sa protejeze copiii de preotii care ii abuzeaza sexual, a anuntat Vaticanul miercuri.
Este o actiune asteptata de mult timp de victimele abuzurilor, scrie CNN.
Noul tribunal va face parte din puternica Congregatie pentru Doctrina Credintei, organismul de control al Bisericii Catolice. Din 2001, congregatia a judecat preotii acuzati de abuz sexual, insa pana acum nu exista un organism dedicat judecarii episcopilor.
Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a spus ca papa va numi un secretar si personal permanent pentru acest tribunal. Organismul a fost propus de Comisia Pontificala pentru Protectia Minorilor, numita anul trecut de papa Francisc.
Criticii Vaticanului au salutat schimbarea din interiorul Bisericii Catolice.
“Preotii abuzeaza copiii si la fel fac si episcopii. Episcopii care comit infractiuni sunt in mod inevitabil si cei care le faciliteaza si planul comisiei trebuie sa ia in calcul acest fapt trist”, a explicat Terence McKiernan, presedintele BishopAccountability.org.
Cei care au criticat felul in care biserica a tratat scandalul abuzurilor sexuale, ce a implicat mii de preoti si victime, spun ca episcopii care au transferat preotii pedofili din parohie in parohie, permitand tacit continuarea infractiunilor, trebuie pedepsiti.
Si avocatii victimelor sunt de acord cu tribunalul. “Numai timpul va arata daca aceasta initiativa va duce la pedepsirea episcopilor pentru musamalizarea abuzurilor. Insa acesti pasi sunt cei mai promitatori pe care i-a facut pana acum Vaticanul”, a spus si grupul pentru reforma bisericii, Voice of the Faithful.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …