Saturday , December 3 2022

Decizie istorica a Coreei de Nord: Pregateste dezghetul economic si asteapta investitori straini

Coreea de Nord pregăteşte o deschidere a economiei pentru investitorii străini şi a invitat experţi economici şi juridici din Germania pentru consultări, potrivit presei germane, citată de RIA Novosti.
“Există un plan central. Vor o deschidere în acest an”, a declarat un economist implicat în acest plan, publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
El a precizat că autorităţile de la Phenian nu intenţionează să urmeze modelul Chinei, ci sunt interesate de modelul vietnamez, în care anumite companii vor primi investiţii.
În primul său discurs de Anul Nou, liderul Kim Jong-un a chemat la o reconciliere cu Coreea de Sud şi a spus că ţara sa va face eforturi pentru creşterea standardului de viaţă.
Kim a cerut totodată nord-coreenilor “să construiască un gigant economic”, afirmând că îmbunătăţirea nivelului de trai va fi o prioritate în acest an.
La începutul acestei săptămâni presa internaţională a relatat despre o viitoare vizită în Coreea de Nord a preşedintelui Google Eric Schmidt şi a fostului guvernator al New Mexico Bill Richardson, în ianuarie.
Departamentul de Stat american a apreciat că o astfel de vizită “ar fi neconstructivă”.

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …