Friday , December 2 2022

Decizie fara precedent a Comisiei Europene: Declanseaza Articolul 7 al Tratatului UE impotriva Poloniei

Comisia Europeana (CE), gardianul legislatiei europene, a adoptat o masura fara precedent si a impus sanctiuni Poloniei pe care o acuza ca incalca prin reforme judiciare valorile democratice de baza ale Uniunii Europene.
polonia

Masura poate conduce la privarea tarii de drepturile de vot in cadrul Uniunii Europene, din cauza refuzului Varsoviei de a modifica reforme judiciare controversate, relateaza AFP, citata de News.ro.
Executivul european “a conchis astazi ca exista un risc clar al unei incalcari grave a statului de drept in Polonia”, a anuntat CE intr-un comunicat, precizand ca a declansat, in consecinta, Articolul 7 al Tratatului UE, care nu a mai fost utilizat vreodata.
“Cu inima grea, am activat Articolul 7”, a declarat in fata presei prim-vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans. “Insa faptele nu ne dau de ales, nu avem alta optiune”, a adaugat el.
Aceasta masura poate conduce, la capatul unei proceduri complexe si care nu a mai fost utilizata vreodata, la o suspendare a drepturilor de vot in cadrul Consiliului European, instanta care regrupeaza cele 28 de state membre, in cazul unei “incalcari grave” a statului de drept.
In prima sa faza, cea lansata de Comisie miercuri, Articolul 7 permite sa se “constate existenta unui risc clar de incalcare grava” a statului de drept intr-o tara membra.
Insa eventuale sanctiuni – precum retragerea drepturilor de vot – pot interveni doar intr-o a doua faza, care necesita un vot in unanimitate al tarilor europene (fara statul vizat).
Tot azi, Comisia Europeana a emis o recomandare complementara, stabilind masuri concrete pe care autoritatile poloneze le pot lua pentru a remedia actuala situatie.
“Daca autoritatile poloneze vor aplica recomandarile, Comisia este pregatita, in consultari cu Parlamentul European si cu membrii Consiliului UE, sa reanalizeze propunerea argumentata”, subliniaza institutia.
Decizia Comisiei Europene “nu are nicio valoare”, fiind motivata politic, acuza Partidul Lege si Justitie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varsovia, informeaza agentia de presa PAP, citata de Mediafax.
“Decizia UE nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de ratiuni politice”, a reactionat Beata Mazurek, purtatorul de cuvant al formatiunii Lege si Justitie, condusa de liderul conservator Jaroslaw Kackynski.
ziare.com

Vezi si

România are 218 pârtii de schi care însumează 189 km, cât o singură staţiune din Franţa sau Elveția

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre …

One comment

  1. Urmează Romania! Cei din PSD o cauta cu “lumânarea”.